Zašlá sláva vs dravá mladosť: Kde uvidíte najdrahších mladíkov?

3 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Prestupové rekordy sa prekonávajú takmer každý rok. Vždy, keď nejaké meno vyletí, spôsobí to humbuk, najmä na transferovom trhu. Ako sú na tom najdrahší mladíci? A naopak – kde nájdeme najdrahších tridsiatnikov?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Mladé superhviezdy v TOP ligách

Archie Gray prestupuje do Tottenhamu Hotspur! Táto správa obletela svet v júni a Spurs sa tešili zo získania 18-ročného klenotu. Možno to zatiaľ nie je úplne známy hráč, ale londýnsky klub zaňho zaplatil 41 miliónov eur! V minulej sezóne bol pre Leeds United v druhej lige prakticky nenahraditeľný. Klubu postup do Premier League unikol len o vlások a svoju cennú hviezdu musel speňažiť. A to až tak, že sa stal najdrahším anglickým tínedžerom v histórii. Ale kde sa nachádza medzi najdrahšími 18-ročnými hráčmi všetkých čias?

Na prvých troch miestach rebríčka sú hráči Realu Madrid a najdrahším 18-ročným hráčom v histórii je Endrick. Brazílsku senzáciu získali Los Blancos v decembri 2022, ale k svojim novým spoluhráčom sa napokon pripojí až toto leto. Endrick stál Biely Balet 47,5 milióna eur a v prvej trojke ho dopĺňajú dvaja brazílski krajani – Rodrygo Goes a Vinicius Junior.

Buďte s nami v centre diania

TOP päťku dotvára nákup Barcelony Vitor Roque, ktorý prišiel počas zimy za 40 miliónov eur. Desiatku uzatvára ďalšeí Brazílčan, volá sa Estevao a kúpila ho Chelsea za 34 miliónov. V oboch prípadoch sa hovorí o hráčoch, ktorí by mohli atakovať kvalitu Neymara či Viniciusa Juniora. Vyrovnať sa s tlakom a prechodom do Európy z rodnej krajiny ale nie je jednoduchá úloha. Potenciál však majú títo chalani obrovský.

Tridsiatnici? Kane, potom dlho nikto

Keď hráči končia kariéru, ich trhová hodnota zvyčajne klesá. Keď futbalista dosiahne vek 30 rokov, kluby zvyčajne nevyplácajú lukratívne prestupové sumy, pretože je nepravdepodobné, že sa im investícia vráti. Niektorí hráči sú však výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Na čele zoznamu najhodnotnejších 30-ročných (a starších) futbalistov je Harry Kane z Bayernu Mníchov, ktorý sa aj po tridsiatke môže pochváliť astronomickou trhovou hodnotou na úrovni 100 miliónov eur!

To je takmer dvojnásobok hodnoty všetkých ostatných hráčov. Kapitán anglickej reprezentácie bol minulé leto podpísaný za 95 miliónov eur a vo svojej prvej sezóne v Mníchove strelil 36 gólov v 32 zápasoch Bundesligy. Dá sa očakávať, že po sklamaní z majstrovstiev Európy bude hladný po úspechu nielen v nemeckom futbale, ale aj v prestížnej Lige majstrov. Stále totiž čaká na zisk prvej veľkej trofeje!

Na druhom mieste je Mohamed Salah z Liverpoolu, ktorý má vo veku 32 rokov stále hodnotu 55 miliónov eur. Egypťan bol v posledných približne 18 mesiacoch intenzívne spájaný s prestupom za veľké peniaze do saudskoarabskej Saudi Pro League, ale zatiaľ si ho The Reds udržali.

Na treťom mieste s trhovou hodnotou 50 miliónov eur je Brazílčan Marquinhos, ktorý len v máji oslávil 30. narodeniny. Za ním nasleduje Kevin de Bruyne, ktorý nedávno dovŕšil 33 rokov, ale jeho hodnota je stále 50 miliónov eur. Potom je tu 30-ročný záložník Interu Miláno Hakan Çalhanoğlu a 31-ročný útočník Tottenhamu Heung-Min Son, obaja s trhovou hodnotou 45 miliónov eur.