Začína nová parížska éra: Bez Mbappého, ale so Škriniarom a kopou talentu. Aké bude PSG?

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Mala to byť éra, ktorá v Parku Princov prinesie vytúženú trofej z Ligy majstrov. Papierovo azda najsilnejší ofenzívny trojzubec na svete Mbappé – Neymar – Messi však Paris St. Germain k veľkému víťazstvu nedoviedol. Teraz sú všetci traja preč a Parížania sa pripravujú na novú éru. Možno nie takú žiarivú na papieri, ale o to talentovanejšiu, tímovejšiu a hlavne hladnejšiu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Najmä Neymar a Lionel Messi, ale aj stopér Sergio Ramos, zamierili do Paríža v neskoršom veku a nenadviazali na svoje predchádzajúce výkony a úspechy. Pod Eiffelovou vežou získali niekoľko francúzskych titulov, ale to je veľmi slabá náplasť na ich neúspešné vystúpenia v Lige majstrov. Niet divu, že Neymar si už zarába na živobytie v saudskej lige a Messi v americkej lige.

Paríž vlastne každoročne nedokázal splniť ani domáce povinnosti. V sezóne 2020/21 si na PSG trúflo nevýrazné Lille a vtedy už za Parížanov hrali Mbappé, Icardi, Di Maria a Julian Draxler. Katarský majiteľ Qatar Sports Investments s prezidentom Nasserom Al-Khelaifim na čele sa však svojho sna nevzdáva. Teraz ho teda čaká najťažšia úloha zo všetkých – vybudovať novú dychberúcu ofenzívu. Na všetko má dohliadnuť španielsky kouč Luis Enrique.

Vlajka PSG

Nositelia parížskej DNA

Po tejto sezóne opustil Paríž posledný tretí člen trojzubca, ktorý mal pomôcť dobyť futbalovú Európu. Kylian Mbappé, ktorý niekoľko rokov dráždil fanúšikov Bieleho baletu, nakoniec zamieril do klubu svojho srdca a dnes je hráčom Realu Madrid. Kto prevezme žezlo parížskeho kráľa a nasmeruje PSG k žiarivej budúcnosti?

Odchod Mbappého určite prinesie viac herného času pre Bradleyho Barcolu. Veľký francúzsky talent, ktorý sa dostal aj do zostavy Francúzska na nedávnom ME v Nemecku, už skrátka potrebuje pravidelne hrávať. Teraz sa mu to môže podariť. Podobne je na tom aj 18-ročný stredopoliar Warren Zaire-Emery, ktorý si tiež už pýta oveľa výraznejšiu šancu. Zverenec PSG je považovaný za generačný talent a Parížania by na ňom mali stavať DNA a identitu svojho klubu.

Park Princov

Diaz, Neves alebo ofenzívne duo z SSC Neapol

Zároveň sa Al-Khelaifi samozrejme zameriava aj na veľké mená, ktoré chce do Paríža prilákať. Veľa sa hovorí napríklad o kolumbijskom krídelníkovi Liverpoolu Luisovi Diazovi. PSG má tiež veľmi veľký záujem o portugalského stredopoliara budúcnosti Joãa Nevesa, ktorý má vo veku 19 rokov za sebou už jeden a pol kompletnej sezóny v Benfice a dá sa predpokladať, že v Lisabone dlho nevydrží. Nápadníci však zároveň budú musieť siahnuť hlboko do vrecka.

Otázne je aj to, čo sa stane s Xavim Simonsom, ktorému sa skončilo hosťovanie z Lipska. Klub ho predať nechce, ale šancu v prvom tíme v Ligue 1 zrejme tiež nedostane. Najreálnejšie je ďalšie hosťovanie, interes majú spomínaný RB Lipsko a Bayern Mníchov. V uplynulých dňoch sa špekuluje o možnom príchode hviezd Neapola Victora Osimhena a jeho parťáka Khvichu Kvaratskheliu, ktorý sa dobre predviedol aj na ME 2024 v tíme Gruzínska.

Jadon Sancho ako náhrada za Mbappého?

Podľa portálu Foot Mercato sa PSG prekvapivo uchádza aj o anglického krídelníka Jadona Sancha, ktorý sa po úspešnom hosťovaní v Borussii Dortmund vrátil do Manchestru United. Tam ale predtým nebol spokojný a dostal sa aj do konfliktu s trénerom ten Hagom.

Parížania sú údajne blízko k dosiahnutiu dohody o osobných podmienkach s hráčom a sú ochotní zaplatiť Červeným diablom požadovaných 50 miliónov eur. Sancho sa zdá byť ideálnou posilou do ofenzívy. Počas svojho hosťovania v BVB výrazne prispel k nečakanej ceste do finále Ligy majstrov.

Atmosféra na PSG

Milan Škriniar na vlastné oči

Na to, kto skutočne príde do PSG, si budeme musieť počkať ešte niekoľko týždňov. Už teraz je však jasné, že nás v podaní Parížanov čaká zaujímavá sezóna. Francúzsky majster bude chcieť prejsť obnovou, môže sa začať viac spoliehať na hladných hráčov a určite sa nevzdá veľkých cieľov.

  • Zažite PSG naživo počas predsezónnej prípravy. Majster Ligue 1 sa predstaví v Lipsku. Poďte s nami na autobusový zájazd do Nemecka. Viac informácií tu

Ostatné kluby po odchode Mbappého cítia šancu. Veľmi dobré posily podpisujú Olympique Marseille a aj Olympique Lyon. Ligue 1 sleduje možno najzaujímavejší ročník za posledné roky. Nezabudnuteľnú atmosféru francúzskeho futbalu a Milana Škriniara naživo v drese PSG môžete zažiť aj vy. Viac sa dozviete po kliknutí na tento odkaz.