Z piatej ligy do Champions League: Súper Slovana z Girony ponúka priam filmový príbeh

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Stotisícová Girona, jedenáste najľudnatejšie mesto Katalánska, sa nikdy nemohla pýšiť veľkými či úspešnými športovými klubmi. Dlhé desaťročia to platilo aj pre futbalový klub Girona FC (založený v roku 1930), ktorý strávil najviac rokov vo svojej existencii v tretej najvyššej súťaži, ale hral aj nižšie.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Na mužstvo chodilo 200 divákov

V ročníku 1998/99 ešte jeho hráči okupovali španielske piatoligové trávniky. Dnes vybiehajú na „pažite“, na ktorých sa hrá hlavná fáza elitnej Ligy majstrovVäčšina futbalových fanúšikov v Girone fandila FC Barcelona, Espanyolu či Realu Madrid. Nečudo, veď Girona FC okupovala nižšie súťaže a v roku 1997 sa ocitla až v piatej lige, kde strávila dve sezóny.

„Zažil som časy, keď na zápasy chodilo dvesto divákov. To bola realita. V meste raz existoval basketbalový klub, ktorý hral v najvyššej súťaži. Ale futbal…“ spomínal v španielskej tlači súčasný prezident klubu Delfi Geli, ktorý zaň hrával v rokoch 1987 až 1989 (neskôr si zahral aj v Atleticu Madrid, 4-krát reprezentoval svoju krajinu).

V rokoch 1999 až 2003 bolo mužstvo vo štvrtej lige, potom sa dva ročníky udržalo v tretej, aby na dva roky opäť spadlo o súťaž nižšie. V roku 2008 sa ocitlo na druhom najvyššom poschodí španielskeho futbalu po 49 rokoch.

Na pokraji bankrotu

V roku 2010 prišlo k zmene v majiteľských štruktúrach klubu, keď 72 percent akcií kúpila trojica lokálnych podnikateľov Ramon Vilaró, Joaquim Boadas, Josep Slim. Klub sa etabloval v druhej línii, lenže v roku 2013 ho kvárili také finančné problémy, že sa dostal do konkurzného konania po tom, ako vygeneroval dlh na daniach vo výške 2,3 milióna eur a na zdravotných odvodoch dlhoval ďalších 800-tisíc.

V tom čase väčšinový vlastník klubu Josep Delgado začal hľadať východisko z hroziaceho bankrotu. S pomocou Pera Guardiolu, brata dnešného trénera Manchestru City Pepa Guardiolu, našli nového investora. Stala sa ním francúzska spoločnosť TVSE Futbol, ktorá za 2,6 milióna eur získala 80-percentný podiel v klube. Tieto peniaze stačili na zaplatenie dlhov a krátkodobú stabilizáciu finančných pomerov.

Vstup majiteľov City

V lete 2017 do Girony vstúpil City Football Group (CFG), ako súčasť portfólia Abu Dhabi United Group, jednoducho povedané, vlastník Manchestru City. Táto skupina získala 44,3 percenta akcií gironského klubu. Rovnaký balík mala pod kontrolou Girona Football Group vedená Perom Guardiolom. V tom čase už bol klub účastníkom Primera Division po tom, ako v druhej lige obsadil druhú priečku. Medzi elitu sa prebojoval prvý raz v 87-ročnej existencii klubu. Udržal sa v nej dva roky (10. a 18. miesto), aby sa na tri sezóny vrátil do druhej ligy. Do La Ligy sa Girona dostala späť pre sezónu 2022/23 a obsadila 10. priečku.  

Senzačná sezóna 2023/2024

Minulú sezónu predviedla Girona v La Lige senzačnú jazdu, keď v nej finišovala na bronzovej priečke so ziskom 81 bodov, iba štyri body za FC Barcelona, pričom svojho katalánskeho súpera dokázala dvakrát zdolať  (zhodne 4:2) – doma i vonku. Strelila 85 gólov, viac dosiahol iba majster Real Madrid (87). Znamenalo to historický postup do Ligy majstrov. Mužstvo pod trénerom Miguelom Ángelom Sánchezom Muňozom, ktorého volajú jednoducho Míchel, hralo nebojácne, vášnivo a útočne.

Letné zmeny

V lete nastala veľká obmena kádra. Girona prišla o najlepšieho strelca La Ligy, 24-gólového Ukrajinca Artema Dovbyka, ktorý odišiel za 30, 5 milióna eur (plus 5,5 milióna za bonusy) do AS Rím. Bayer Leverkusen získal Aleixa Garciu za 18 miliónov eur. Brazílsky krídelník Savinho sa pripojil k City, Yan Couto zapožičaný zo City odišiel na hosťovanie do Borussie Dortmund, hosťovanie sa skončilo aj Ericovi Garciovi z Barcelony.

Do Girony prišlo 11 nových hráčov približne v hodnote 44 miliónov eur, pričom dvaja z nich prekonali doterajší klubový rekord vo výške transferovej čiastky Dovbyka (8 miliónov eur), jeden sa mu vyrovnal. Najdrahšou kúpou bol Yaser Asprilla z Watfordu za 18 miliónov eur (plus bonusy okolo 6 miliónov), z Bragy prišiel za 9 miliónov Abel Ruiz Ortega, za Ladislava Krejčího zo Sparty Praha zaplatili Katalánci o milión eur menej.

Kým pred rokom dával klub na výplaty hráčov na sezónu 52 miliónov eur, čo bolo v poradí 14. miesto medzi klubmi La Ligy, teraz to stúplo na takmer dvojnásobok – na 94 miliónov. Viac peňazí ako Girona má na platy vyčlenených iba sedem klubov ligy.

Slovenský majster Slovan Bratislava sa má na 14-tisícovom štadióne Montilivi na predmestí Girony na čo tešiť a spolu s ním aj fanúšikovia, ktorí tam zo Slovenska poputujú. Belasí tam vybehnú na trávnik 22. októbra 2024 o 21:00.