Veľké derby v Bielom meste: Marocká futbalová ozdoba Wydad verzus Raja

4 minúty čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Casablanca, v preklade zo španielčiny Biele mesto. Prístav na pobreží Atlantiku, najväčšie mesto v Maroku, s aglomeráciami bezmála štvormiliónové. Hoci nie je hlavným mestom krajiny, minimálne čo sa futbalu týka však určite áno.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

V počte titulov v najvyššej marockej súťaži je tamojší Wydad najúspešnejší v histórii (22 titulov) a mestskému rivalovi Raja patrí historicky tretia priečka (12 prvenstiev). A práve derby týchto mužstiev je nielen najväčšie v krajine, ale patrí medzi TOP na celom africkom kontinente.

Monarchia verzus ľud

Rivalita medzi klubmi vznikla aj na základe podpory odlišných spoločenských vrstiev. Wydad Athletic Club (založený v roku 1937), je so svojimi červeno-bielymi farbami symbolom monarchie už od čias Muhammada V. (vládol v rokoch 1957 – 1961) a preferuje ho aj súčasný kráľ Muhammad VI. (jeho meno nesie aj futbalová akadémia v Salé, ktorá už vyše 15 rokov vychováva futbalové talenty krajiny). Fanúšikovskú základňu Wydadu tvorí hlavne stredná vrstva.

Raja Club Athletic, klub založený robotníkmi (1949), skôr reprezentuje svojimi bielo-zeleným farbami (prezývka Zelení orli) ľudové vrstvy, nielen z mesta, ale z celej krajiny. Je spájaný s ľavicovými, či populistickými politikmi. V poslednom období sa tieto sociálne rozdiely v zložení priaznivcov jedného či druhého tímu stierajú, respektíve premiešavajú.

Oba kluby sa v Botole, čo je najvyššia profesionálna futbalová súťaž v krajine, stretli prvý raz v ročníku 1956/57, úspešnejšia bola Raja (1:0). Odvtedy sú rivalmi, no nielen v lige, ale aj v Throne Cupe, čo je domáci pohár. Práve v pohári sa zrodilo doteraz najvyššie víťazstvo vo vzájomných súbojoch, keď Raja zdolala rivala v roku 1966 5:1. Wydad vyhral najvyšším rozdielom nad Rajou 3:0 v lige v roku 1957.

Dráma na Arabských klubových majstrovstvách

Prvý raz mimo domácich súťaží narazili tieto tímy na seba v novembri 2019 v rámci Arabských klubových majstrovstiev. Duel, ktorý sa hral na dva zápasy, patrí medzi najpamätnejšie medzi týmito mužstvami. Po prvom stretnutí (1:1) viedol Wydad v odvete sedemnásť minút pred koncom 4:1 a zdalo sa, že o postupujúcom je rozhodnuté. Lenže Raja dokázala streliť tri góly, posledný v tretej minúte nadstaveného času a po výsledku 4:4 zásluhou vyššieho počtu nastrieľaných gólov na súperovom ihrisku postúpila do ďalšieho kola. Nikdy vo vzájomnom zápase týchto tímov nepadlo toľko gólov. Atmosféra v hľadisku bola úžasná, vrátane celozápasovej pyrotechnickej šou.

Derby na Štadióne Muhammada V.

Je to niečo na milánsky spôsob. Štadión pomenovaný po Muhammadovi V. je domovským stánkom oboch klubov.  Kapacita na sedenie je 45 891 miest, ale celková až 80-tisíc. Azda ani netreba pripomínať, že v derby zápasoch praská vo švíkoch. A atmosféra je ako na Silvestra. Choreo, ohňostroj, dymovnice, svetlice sú v plnej permanencii.

Oba tábory ultras majú svoj sektor. Južná tribúna, La Magana, patrí skalným Rajy (existujú dve skupiny, Ultras Green Boys a Ultras Eagles), severnú Frimiju si vyárendovali priaznivci Wydadu (Winners Ultras). Ku konfrontáciám neprichádza len medzi tábormi fanúšikov rivalov. Medzi dvoma spomenutými skupinami fanúšikov Rajy prišlo v roku 2016 v dueli proti Chababu Rif Al Hoceima k tvrdým zrážkam (nestalo sa tak prvý raz), pri ktorom zomreli dvaja fanúšikovia klubu, 51 sa zranilo.

Najslávnejší odchovanec

Najslávnejším odchovancom Wydadu je Yassine Bounou, jeden z marockých hrdinov z majstrovstiev sveta 2022 v Katare. Brankár prestúpil v roku 2012 ako 22-ročný do španielskeho veľkoklubu Atlética Madrid. Prispel k obrovskému úspechu marockého futbalu v Katare, keď sa reprezentácia Maroka ako prvá z afrického kontinentu a arabského sveta prebojovala do semifinále na svetovom šampionáte. V Európe si urobil meno najmä v španielskom celku Sevilla FC. V lete 2023 ho lanáril nemecký šampión Bayern Mníchov, ale Bounou sa rozhodol pre transfer do najvyššej súťaže v Saudskej Arábii, kde sa upísal klubu Al-Hilal FC.

Zdroj: sportnewsafrica.com – Yassine Bounou v drese Wydad Casablanca

Kontroverzie, incidenty, tragédie

  • V roku 1978 v ligovom dueli desať minút pred koncom sa hráči Rajy búrili proti penalte i vylúčeniu ich brankára. Hráč súpera Mustapha Choukry (predtým pôsobil v tíme Rajy) si sadol na loptu trpezlivo čakajúc, že bude môcť zahrať penaltu. Kapitán Rajy Mohamed Fakhir však zavelil a hráči opustili hraciu plochu. Wydad vyhral 1:0.
  • V apríli 2001 zvíťazil Wydad nad rivalom hladko 3:0. Raja však podala protest proti neoprávnenému štartu striedajúceho hráča Laarifa, ktorý bol registrovaný v dvoch kluboch. Futbalová federácia protestu vyhovela a zápas skontumovala v prospech Rajy.
  • V stom derby, ktoré bolo súčasťou semifinále Throne Cupu, 29. septembra 2001, hráč Wydadu Youssef Belkhouja zomrel na ihrisku na infarkt.
  • Po zrážke medzi fanúšikmi rivalov 20. októbra 2007 zomrel 17-ročný priaznivec Wydadu Hamza Eddali.
  • Po derby hranom 18. apríla 2010 vypukli nepokoje medzi fanúšikmi oboch tímov, viac ako sto ich putovalo za mreže.

ZAŽI FUTBALOVÚ BITKU  O CASABLANCU 🇲🇦