V srdci severného Londýna: Emirates Stadium s elektrizujúcou atmosférou sa zaryje do duše

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Futbalový štadión a architektonický skvost v jednom. To je Emirates Stadium v štvrti Holloway na severe Londýna, kam sa v roku 2006 nasťahoval Arsenal. Po 93 rokoch opustil svoj domov v Highbury, aby sa presunul do novučičkého, oveľa modernejšieho stánku, ktorý klubu prináša podstatne vyššie návštevy i príjmy.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Najväčšia klubová predajňa v Londýne

Skôr, než prekročíte brány štadióna by ste sa rozhodne mali zastaviť v Armoury, čo je vlajková predajňa klubového príslušenstva Arsenalu. „Kanonieri“ sa môžu popýšiť tým, že majú najväčšiu predajňu medzi športovými klubmi v Londýne. Samozrejme, v útrobách štadióna nesmie chýbať ani múzeum.

Štadión postavili za 390 miliónov libier. Vybudovali ho za 123 týždňov a dva dni. Sponzor zaplatil 100 miliónov, čím si na 15 rokov predplatil, aby sa volal podľa neho – Emirates Stadium. Momentálne dostáva Arsenal ročne 4 milióny libier za prepožičanie názvu štadióna. Zmluva je platná do roku 2028.

Prvý zápas na štadióne Emirates obstarali 22. júla 2006 mužstvá ArsenaluAjaxu Amsterdam (2:1). Išlo o rozlúčkový zápas dlhoročnej opory londýnskeho tímu Dennisa BergkampaHoci ceny vstupeniek na Arsenal sú najdrahšie medzi klubmi Premier League  –  najlacnejšia permanentka pre dospelého na sezónu 2024/2025 predstavovala 1073 libier (na druhom mieste je Tottenham s 856 librami, na treťom Chelsea  856) – aj tak zápas čo zápas je 60-tisícový štadión plný.

Tribúny ponúkajú ikonické sklápacie sedadlá konštruované tak, aby sa automaticky nakláňali dopredu, čím poskytujú dostatočný priestor pre nohy a diváci sa pohodlnejšie dostanú na svoje miesta. Najpohodlnejšie to majú tí, ktorí sedia na jednom zo 150 luxusných prémiových sedadiel, k čomu patrí aj servis jedál a nápojov. Diamond Club (diamantový klub) ponúka luxus – prémiovú pohostinnosť a exkluzívny výhľad na ihrisko.

Štvrtý najnavštevovanejší v Premier League

Štadión má výbornú akustiku, ktorú umocňujú svojim chorálmi fanúšikovia Arsenalu, ktorí sú vášniví. Emirates bol v ročníku 2023/2024 štvrtým najnavštevovanejším štadiónom v rámci Premier League – domáce zápasy mužstva videlo v priemere 60 236 divákov (dohromady 1 144 488).

Vyššími ciframi sa mohli pochváliť iba Manchester United, West HamTottenham Hotspur. V minulosti bol štadión vyhľadávaný aj brazílskou futbalovou reprezentáciou, ktorá tam odohrala 8 medzištátnych zápasov. Na rozdiel od tej anglickej, ktorá sa tam doposiaľ ani raz nepredstavila. 

Fakty a zaujímavosti z histórie

*Na projekte a výstavbe štadióna sa podieľalo 9-tisíc ľudí, ktorí na tom odpracovali 6 miliónov hodín – jednému človeku by to trvalo 685 rokov.

*Pri štadióne sa od 9. decembra 2011 nachádzajú sochy troch klubových velikánov: trénera Herberta Chapmana, obrancu Tonyho Adamsa a útočníka Thierryho Henryho, 22. februára 2014 pribudol Dennis Bergkamp, 28. júla 2023 „bronzový“ Arséne Wenger.

*Na štadión boli presunuté v roku 2010 aj slávne hodiny Clock End, ktoré sú  neoddeliteľnou súčasťou histórie klubu a štadión Highbury zdobili 70 rokov.

*Na štadión mala zavítať 26. októbra 2006 britská kráľovná Alžbeta II., ktorá fandila tomuto klubu, aby ho slávnostne otvorila. Pre chorobu sa ospravedlnila, ale o rok neskôr „Kanonierov“ na čele s trénerom Arséneom Wengerom privítala na audiencii – ako vôbec prvý futbalový klub.

*Štadión hostil v marci 2007 anglicko-francúzsky summit medzi vtedajším britským premiérom Gordonom Brownom a francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym.

Slovenské stopy

*V drese Slavie si na tomto štadióne zahrali slovenskí futbalisti Milan IvanaMatej Krajčík, „Zošívaní“ tam podľahli v skupinovej fáze Ligy majstrov v roku 2007 Arsenalu 0:7.

*Oveľa lepšie dopadol so Slaviou Jakub Hromada, keď sa v roku 2021 vo štvrťfinálovom zápase Európskej ligy na Emirates zrodila remíza 1:1.

*Bývalý slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ tam viedol zápas Ligy majstrov medzi Arsenalom a CSKA Moskva (11. novembra 2016). Neskôr tam boli v akcii i ďalší slovenskí arbitri Ivan KružliakFilip Glova (v jeho prípade to bolo pre koronavírus na prázdnom štadióne v dueli Európskej ligy Arsenal – Dundalk).