Ukrajina na EURO 2024 ako „čierny kôň“: Lunin, obrana z Premier League a skvelý útok

4 minúty čítania

Jedným zo súperov slovenskej reprezentácie na EURO 2024 v Nemecku bude v základnej skupine E reprezentácia Ukrajiny. Naši východní susedia disponujú nesmierne silnou generáciou, ktorá môže na blížiacom sa kontinenálnom šampionáte prekvapiť aj tých najväčších favoritov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Fantastický brankár a obrana z Anglicka

Jednoznačnou oporou ukrajinského národného tímu by na ME 2024 mal byť brankár Andriy Lunin, ktorý počas zranenia Thibauta Courtoisa zažil raketový vzostup v Reale Madrid. Famóznymi výkonmi trápil najmä Manchester City a Bayern Mníchov. Aj keď vo finále LM napokon nechytal, nebyť jeho, Biely Balet by nemal španielsky titul a ani „ušatú“ trofej. Chrbát by mu mali kryť Bushchan (Dynamo Kyjev) a Trubin (Benfica Lisabon).

V defenzíve sa žlto-modrí môžu spoľahnúť na Oleksandara Zinchenka z Arsenalu, ktorý dokáže hrať aj v strede poľa a celkovo je to veľký futbalový univerzál. Spoľah je taktiež na Vitaliya Mykolenka, ktorý si urobil dobré meno v Premier League v drese liverpolskeho Evertonu. Zaujímavým menom je aj 21-ročný Ilya Zabarnyi, ktorý získava skúsenosti taktiež na Britských ostrovoch, konkrétne v Bournemouthe.

Andriy Lunin (zdroj: dynamo.kiev.ua)

Ofenzíva vzbudzuje rešpekt 

34-ročný Andriy Yarmolenko (Dynamo Kyjev) je zárukou dlhoročných skúseností, Georgiy Sudakov (Šachťar Donetsk, 21 rokov) zas mladíckej dravosti a snahy ukázať, čo sa v ňom nachádza. V reprezentačnom drese (na rozdiel od toho klubového, kde sa mu stále nedarí podľa predstáv) pravidelne podáva výborné výkony Mykhaylo Mudryk z Chelsea FC a to, že potiahne národný tím, sa od neho čaká aj na EURO 2024.

Zárukou gólov je Roman Jaremchuk známy z Benficy Lisabon (a koniec-koncov aj z Ligy majstrov) a po uplynulom ročníku bez pochýb aj Artem Dovbyk. Ten zažil vynikajúcu sezónu v La Lige, kde lietal s Gironou v nevídaných výšinách a v nasledujúcom ročníku (ak neprestúpi) si s týmto malým katalánskym klubom zahrá v Lige majstrov. Netreba zabudnúť na to, že bol s 24 gólmi najlepším strelcom španielskej ligy, k čomu v 36 zápasoch pridal aj 8 asistencií.

Ukrajina môže hrať s každým

Futbalisti Ukrajiny zvládli pred EURO 2024 baráž, v ktorej najprv zdolali Bosnu a Hercegovinu (2:1), aby následne porazili v zápase o všetko aj Island (2:1). Zverenci trénera Rebrova sa pred majstrovstvami Európy neobávajú Belgičanov, Rumunov a ani Slovenska. Vedia totiž, že majú k dispozícii hráčov, ktorí patria vo svojich kluboch medzi opory a čo je ešte dôležitejšie, majú za sebou úspešný ročník. Minimálne teda väčšina z nich. Slovenská reprezentácia nastúpi proti Ukrajine 21. júna 2024 v Düsseldorfe na svoj druhý zápas na EURO 2024.

Očakáva sa, že z hľadiska postupu by malo ísť pre zverencov Francesca Calzonu o kľúčové stretnutie. Favoritom „našej“ skupiny ostávajú Belgičania, pričom odpisovať nemožno ani Rumunov. Tí síce nie sú možno tak známi ako Ukrajinci, ale majú niekoľko zaujímavých hráčov, ktorí dokážu narobiť protivníkom komplikácie (Radu Dragusin, Ianis Hagi, George Puscas a ďalší ). Aj papierové predpoklady ukazujú, že skupina E by na ME 2024 mohla patriť medzi najvyrovnanejšie.

  • Počas zájazdu na zápas Slovensko – Ukrajina môžete zažiť megašláger ME 2024 v neďalekom Gelsenkirchene medzi Španielskom a Talianskom. Všetky podrobnosti sa dozviete na tomto odkaze