Školili ho v Reale aj v Ajaxe: Bývalý robotník Joey Armas ako dieťa emigroval. Dnes je profesionálnym trénerom

4 minúty čítania

Začiatkom tohto roka sme písali o 31-ročnom manažérovi Willovi Stillovi, ktorý sa od hrania hry Football Manager dostal až do francúzskej Ligue 1. Tam ako hlavný lodivod vedie Stade de Reims. Teraz prichádza reč na Joea Armasa, ktorý so sebou prináša inšpiratívny príbeh.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Emigrácia a stáže na známych adresách

Joe Armas sa narodil v roku 1985 v ekvádorskom kantóne Los Blancos. Keď mal 13 rokov, emigroval so svojou rodinou do Španielska. Odmalička miloval futbal a vedel, že by sa jedného dňa chcel živiť ako manažér. Ako sedemnásťročný začal na svojom sne pracovať naozaj aktívne a absolvoval niekoľko stáží na vychýrených európskych adresách.

Vo svojom životopise má napríklad stáž v kráľovskom veľkoklube Reale Madrid, ale skúsenosti zbieral aj v holandskej Eredivisie, kde mu dovolili učiť sa v Ajaxe Amsterdam a v PSV Eindhoven. Počas týchto štácií si musel privyrábať na živobytie, pričom pracoval ako robotník na stavbe. Armas má iný príbeh ako ďalší mladý manažér Will Still (blog o tomto Britovi si môžete prečítať na našom webe), ale nemenej inšpiratívny. Obaja si razia vlastnú, nevídanú cestu do futbalového sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=2FZs3B9-glI

Doma nikto nie je prorokom

Nie nadarmo sa hovorí, že doma nikto nie je prorokom. Na svojej koži to pocítil aj samotný Joe a to veľmi nepríjemným spôsobom. Ako plnoletý sa vrátil do rodného Ekvádoru a i keď mal všetko, čo mladý futbalový tréner potrebuje, dlho si nedokázal nájsť prácu. Svoj životopis poslal do viac ako 300 klubov v Južnej Amerike, ale stále sa mu nikto neozýval.

Dočkal sa až v roku 2021, keď mu maličký klub menom Imbabura SC ponúkol pozíciu hlavného kouča. Armas sa odvďačil sebe vlastným spôsobom: tvrdou a poctivou prácou. „Imba“ sa počas prvého ročníka s Joeom na lavičke dostala z tretej národnej ligy do druhej najvyššej súťaže a tím pookrial nielen výsledkovo, ale aj herne.

Oslava postupu do najvyššej súťaže
Oslava postupu do najvyššej súťaže (zdroj: IG/joearmas_)
  • Futbalová atmosféra v Južnej Amerike je iná ako čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. Prečítajte si o jednom z najväčších športových derby na svete na našom webe.

Splnený sen a inšpirácia 

Imbabura SC má jeden z najnizších rozpočtov v celom Ekvádore a sídli v meste Ibarra, kde žije približne 157 tisíc ľudí. Dá sa konštatovať, že Joe Armas tamojší ľud v pozitívnom zmysle pobláznil. V druhej lige ISC pri svojom debute bojoval o postup vyššie a i keď to najprv nevyšlo, dnes už je Imbabura prvoligovým celkom. Dostať sa z ekvádorskej tretej ligy do tamojšej Serie A je náročnejšie, ako by sa mohlo zdať, ešte k tomu, keď nemáte dostatočné finančné zázemie. Imbabure sa to podarilo po dvanástich rokoch.

Armas využil, čo sa naučil v Európe a taktiež to, čo ho naučil samotný život. Emigrovať do Európy, nájsť si tam svoju cestu a potom sa vrátiť do rodnej krajiny totiž nie je ľahké. Joe a taktiež spomínaný Will Still sú dôkazmi toho, že trénermi na najvyššej úrovni nemusia byť iba študovaní kormidelníci či bývalí hráči s dlhoročnou a úspešnou kariérou. Niekedy je najpodstatnejšie sa nevzdať a nasledovať svoj sen.

KOMPLETNÁ PONUKA FUTBALOVÝCH ZÁJAZDOV FUTBALTOUR