Náš kolega sa zúčastnil na VC Rakúska: To čo bolooooo? Zážitok na celý život

6 minút čítania

V detstve bola Formula 1 prvým športom, ktorý som začal pozerať. Trvalo mi však takmer 30 rokov, kým som sa dostal na preteky F1 naživo. Neďaleký Spielberg mi tohto roku doprial splnenie detského sna a vďaka dlhému čakaniu to bolo o to intenzívnejšie. Na tri dni na F1, počas ktorých sa dá zažiť mnohé, nikdy nezabudnem – od prvej kvalifikácie po záverečné preteky. Podelím sa s vami o svoje dojmy a top zážitky z VC Rakúska.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Bláznivá holandská šou

Spielberg je veľkým lákadlom slovenských motošportových fanatikov. A pre Holanďanov ide o druhú najbližšiu zahraničnú. Aj preto je posledné roky Spielberg známy ako oranžové peklo, ktoré som chcel zažiť. Kúpil som si vstupenky cez FutbalTour a… ide sa na Red Bull Ring!

Nasadám do vláčiku, ktorý zrejme ukradli z viedenskej zoo a už presun k trati je zážitok. Všímam si, že každá druhá ŠPZ je holandská a rovnako aj kempingové miesta si rozchytali práve Oranjes. Niektoré karavany si so sebou preniesli bazénik či tabuľku s názvom svojej dedinky a vešali si na ňu vypité fľaše Bacardi. Do toho priam súťažili so susedmi z rovnakej vlasti, kto hlasnejšie pustí „tu-tu-tu-ru, Max Verstapeeen“ či „Super Max“. Túto melódiu som ani po pretekoch dlhú dobu nevedel dostať z hlavy.

Po ďalšie dni som si všímal isté kempingové miesta a zdalo sa mi, že niektorí fanúšikovia ich ani neopustili a celý čas sa zabávali tam. Ja som si radšej nakúpil merch môjho obľúbeného Ferrari v stánkoch na to určených. Je to tam a všetko je ready to go!

S kamarátmi sme následne čakali na tréningy a šprintovú kvalifikáciu. Pozeráme sa na nádherné zelené Štajerské Alpy a na vlastné oči sa presviedčame, že v krajšom prostredí táto trať už asi ani nemôže byť. A zrazu prišiel prvý wow moment. Top pretekári sveta prvýkrát prešli predo mnou. Všetky tie známe tváre a ich super stroje, na ktoré sa pozerám každý víkend v telke, hulákajú zopár metrov odo mňa. Už teraz viem, že VC Rakúska bude fantázia!

Stretnutie s najlepším komentátorom

„Zajtra o 14:30 sa stretnem so svojimi fanúšikmi vo fan zóne na tomto kopčeku,“ hovorí komentátorská ikona F1 Števo Eisele vo svojom piatkovom príbehu na Instagrame. Neváhame s kamošmi ani sekundu a povieme si, že tam musíme byť. Pre istotu prídeme o trištvrte hodinu skôr a snažíme sa trafiť presný centimeter miesta, ktorý Števo ukazoval vo svojom príbehu.

Pomaly sa začínajú kopiť priaznivci kráľovej motošportu so slovenskými a českými vlajkami a zrazu to príde. Prvý pohľad na prichádzajúceho Eiseleho, celý kopec vstane a objíme ho do kruhu. Ľudia si pýtajú prvé selfies a podpisy. Som úplne na okraji a hovorím si, že takto sa ku Števovi asi nedostanem. Stane sa však zázrak. Spolu s Pepom Králom sa vymotajú až na kraj a zrazu stojím rovno pri duu EisKing v momente, ako idú urobiť zahlásenie do televízie a vyzvú fanúšikov, aby im pomohli urobiť televízny spot.

Misia má úspech a konečne sa môže fotiť. Prichádzam ku Števovi s Pepom medzi prvými a s úsmevom na tvári mi venujú fotku. Postará sa o ňu jeden z mojich kamošov Lukáš, ktorému začnú zrazu ľudia hromadne podávať mobily, aby zhotovil fotografiu aj im. Takto odfotil asi 50 ľudí a žartovne odkazujem, aby si pýtal odmenu. Svoju foto so Števom dávam do príbehu na Instagram, označím aj jeho a neskôr vidím, že mi naň zareagoval smajlíkom so srdiečkami namiesto očí. WOW!  A o zážitok na celý život je postarané.

Ešte chvíľu strávime vo fan zóne, kde sa DJ stará o neskutočnú zábavu, adrenalínoví nadšenci skúšajú bungee jumping zo žeriavu a formuloví fanúšikovia si môžu vyskúšať ako simulovanú jazdu, tak aj výmenu pneumatík v boxovej uličke. Už viem, ako sa cítia deti v Disneylande. Až som takmer zabudol na napínavý šprint. Verstappen len tesne skončil pred obomi McLarenmi, ktoré sa navzájom predbehli. Následne Holanďan vyhral kvalifikáciu s úžasným časom, pri ktorom oranžové tribúny jasali.

Návrat v čase

Deň pretekov, na ktorý som tak intenzívne čakal, je tu. Horúčavy sa v Spielbergu stupňujú a davy fanúšikov sú čoraz väčšie. Tu musím podotknúť, že formulu najlepšie precítite, ak sa sem vyberiete na celé tri dni. Tie kontrasty v počte fanúšikov a atmosfére samotnej sú enormné a kým v piatok som mal všetky atrakcie a stánky prakticky len pre seba, v nedeľu je nával fanúšikov cítiť extrémne intenzívne.

Z každej strany počujem slovenčinu a češtinu. Ľudia sa nevedia dočkať pretekov, a tak chodia od skorého rána a snažia sa uloviť si to najlepšie miesto. A následne sa už nepohnúť. Nudu však nepociťujem ani na chvíľu. Práve naopak, vychutnávam si preteky F2 a F3, ale aj Porsche, ktoré sú absolútne ohlušujúce. To však ešte netuším, čo bude nasledovať.

 

Zrazu je tu prehliadka monopostov, v ktorých jazdili Michael Schumacher či Emerson Fittipaldi. Stroje sa po úvodnom kole za safety carom rozbehnú naplno a zrazu počujem ten klasický „štipľavý“ formulový zvuk, vďaka ktorému som sa do F1 zamiloval. Nostalgia naberá na maximum a nemôžem si pomôcť, iba mám po celý čas nezmazateľný úsmev na tvári od ucha k uchu. Hoci len na chvíľu, ale preniesol som sa do detstva a bol to úžasný pocit, priam neopísateľný.

Neskutočný záver

Úžasnú šou predvedie vrtuľník, ktorý urobí viacero „sált“ po sebe. Nasledujú vysokorýchlostné stíhačky, rakúsku hymnu zahrá môj najobľúbenejší skladateľ Hans Zimmer, nechýba promenáda jazdcov a konečne sa ide pretekať! Už ide o všetko a je to cítiť. Po každom kole na VC Rakúska, v ktorom sa Max Verstappen drží na prvom mieste, zaznie po jeho prefrčaní obrovský potlesk a zaplnený trávnik si to užíva naplno.

Atmosféra mierne ochladne, keď sa preteky uberajú jasným nenapínavým smerom. Zrazu sa ale všetko zmení. Technici v Red Bulle robia chybu a trojnásobný držiteľ titulu sa trasie o víťazstvo proti Landovi Norrisovi. Stojím na rovinke, kde môže mladý Brit svojho holandského kamaráta kedykoľvek predbehnúť a fanúšikovia z týchto dvoch krajín bojujú o to, kto bude hlučnejší. Až sa súboj zvrtne a obaja dostávajú defekt. Tribúny ožívajú a vidím z bezprostrednej blízkosti prvé sekundy po tom, ako dôjde ku kolízii. Fanúšikovia, ktorí boli na odchode, si znovu posadajú na svoje miesta a nechápu, čo sa deje. Holanďania sa držia za hlavy. Neskutočné scény!

Verstappen zachraňuje situáciu v boxoch, Norris končí a Russell sa dostáva na pozíciu lídra, ktorú už nepustí. Namiesto Oranjes oslavujú Briti a okolo mňa vejú vlajky s Union Jackom. Priam neuveriteľný záver, ktorý urobil z VC Rakúska tú najzaujímavejšiu v aktuálnej sezóne. Ako by povedal Števo Eisele: „To čo boloooo?“ A ja vám poviem, VC Rakúska, to bolo niečo úžasné! Viem, že takýto zážitok si budem chcieť veľmi skoro zopakovať. Možno už na Hungaroringu?