Španieli zachránili futbal, Anglicko dobehla karma: ME sú za nami, historický moment pre Slovensko

5 minút čítania

Španieli sú majstri Európy. Treba dodať, že absolútne zaslúžene. La Furia Roja v berlínskom finále ME 2024 zdolala kritizované a nevýrazné Anglicko 2:1 po presných zásahoch Nica Williamsa a Mikela Oyarzabala. Za Albion sa presadil iba mladík z Chelsea Cole Palmer. Poďte sa s nami ohliadnuť za zápasom, o ktorom sa bude hovoriť ešte roky. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Španieli sú futbalovými kráľmi Európy

Zvíťazil futbal. To je veta, ktorú sme mohli po finále majstrovstiev Európy 2024 v rôznej podobe nájsť v médiách po celom svete. Faktom je, že Španieli hrali v Nemecku najkrajšie, futbalom sa bavili a nezkĺzli do častokrát vyslovene nudnej taktiky ako Angličania, Francúzi alebo Portugalci. Predovšetkým Lamine Yamal (17 rokov) a Nico Williams (22 rokov) svojou hravosťou a nebojácnosťou dvíhali fanúšikov zo sedačiek. Ak chcete vidieť ich futbalovú mágiu naživo, kliknite na tento odkaz.

Veľký rešpekt si zaslúži tréner Luis de la Fuente, ktorý v úvode turnaja vyhlásil, že chce so svojím tímom celý šampionát vyhrať, za čo sa dočkal veľkej kritiky. Celkovo, La Furia Roja nepatrila medzi favoritov ME, ale o to slastnejší triumf Španieli momentálne zažívajú. Vo finále zdolali nevýrazných Angličanov 2:1. Na presný zásah Nica Williamsa ešte dokázal reagovať Cole Palmer, ale na gól Mikela Oyarzabala z 86. minúty už odpoveď nenašli.

Luis de la Fuente (zdroj: CTV News)

Oyarzabal, gólový hrdina finále, je dôkazom toho, že španielsky tím naozaj fungoval ako jeden celok. Do zápasu totiž prišiel v druhom polčase za kapitána Alvara Moratu. Španielom striedania pomáhali. Vedeli totiž, že ich striedačka je plná kvality. Mohli sme to vidieť aj vo štvrťfinále, keď zraneného Pedriho nahradil Dani Olmo a proti Nemecku sa stal jedným z hrdinom duelu, nehovoriac o jeho prínose v semifinále s Francúzmi. Taktiež Martín Zubimendi, ktorý striedal vo finále cez polčasu pre zranenie Rodriho (najlepší hráč celého turnaja) si svoje miesto zastal.

Červená fúria dokázala nadviazať na úspechy zlatej generácie hráčov ako Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Casillas, Torres, Fabregas, Puyol, Ramos či Piqué, ktorí triumfovali na ME 2008, MS 2010 a ME 2012. Rodri, Morata, Unai Simon (neuveriteľne kvalitný brankár), Carvajal, Yamal, Williams a ďalší sa stali novodobými futbalovými hrdinami svojho národa. Napísali krásny príbeh, pretože k trofeji sa prepracovali svojím vlastným štýlom. A ktovie, možno naznačili, akým smerom by sa futbal mohol uberať v nasledujúcich sezónach.

Yamal, Williams, Oyarzabal (zdroj: WNCT)

Futbal domov neprišiel (opäť)

Angličania boli počas celého ME kritizovaní za svoje vlažné a neatraktívne výkony. Do dnešného dňa nikomu nejde do hlavy, prečo Harry Kane (dočká sa niekedy trofeje?), Jude Bellingham, Declan Rice, Phil Foden či Bukayo Saka na svojich súperov vyčkávali, hrali do šírky, báli sa súbojov 1 na 1 a začínali hrať ofenzívne, až keď prehrávali. Vidieť sme to mohli nielen proti Slovensku v osemfinále, ale aj proti Holanďanom v semifinále, či koniec-koncov aj v samotnom finálovom zápase.

Harry Kane (zdroj: The Telegraph)

Napokon The Three Lions na to doplatili. Po semifinále MS 2018 a MS 2022, plus po finálovej prehre na ME 2020, opäť prichádza pre anglický futbal obrovské sklamanie. Tréner Gareth Southgate neprekročil tieň svojho konzervatívneho prístupu, pričom viacero duelov ukázalo, že hráči ako Cole Palmer či Ollie Watkins mohli dostať viac príležitostí. Nehovoriac o Anthonym Gordonovi alebo Adamovi Whartonovi, ktorí môžu byť právom sklamaní, že nemohli naplno dokázať, čo dokážu.

Finálová účasť je nepochybne úspech, ale Angličania sa môžu hnevať najmä sami na seba. Na turnaji prežili viacerých zlomových okamihov, otriasli sa a išli ďalej. Ten kľúčový, gól Oyarzabala v súboji o zlato však bol nad ich sily. Kvalitná generácia bude mať ešte niekoľko príležitostí získať zlatý úspech. Ale netreba zabúdať na to, že medzinárodnej slávy sa s Albionom svojho času nedočkala ani partia okolo Beckhama, Scholesa, Lamparda, Gerrarda, Terryho a Ferdinanda.

Kľúčový moment finále ME 2024 (zdroj: Sky News)

Historický moment pre Slovensko

Slovenská futbalová reprezentácia sa na ME 2024 prebojovala do osemfinále turnaja, kde smolne prehrala s Anglickom 1:2 po predĺžení. Po včerajšom finálovom dueli bola okrajom reč aj o našom národnom tíme. Dôvodom bol útočník Ivan Schranz, ktorý na kontinenálnom turnaji skóroval v štyroch zápasoch trikrát a stal sa najlepším strelcom celých ME.

Ivan Schranz (zdroj: X/The Goalpost)

Teda, aby sme boli fér, nielen on, zlatá kopačka pre najlepšieho kanoniera sa tentokrát rozdelila medzi všetkých trojgólových strelcov. UEFA totiž vopred avizovala, že rozhodovať budú len presné zásahy a nie asistencie či ďalšie ukazovatele. Pre slovenský futbal je to teda historická chvíľa, keďže naša reprezentácia nikdy nemala na záverečnom turnaji najlepšieho strelca.

Spolu s Ivanom Schranzom ME s tromi gólmi zakončili aj Dani Olmo (Španielsko), Cody Gakpo (Holandsko), Harry Kane (Anglicko), Jamal Musiala (Nemecko) a Georges Mikautadze (Gruzínsko).