Slovensko postup do štvrťfinále ME 2024 nezískalo, ale vyhralo srdcia fanúšikov

4 minúty čítania

Slovenskí futbalisti boli krôčik od toho, aby pozitívne šokovali športový svet. Po 94 minútach zverenci Francesca Calzonu viedli nad favorizovaným Anglickom v Gelsenkirchene 1:0. Napokon ale medzi najlepších osem tímov turnaja v Nemecku nepostúpili.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Nožničky z Madridu odstrihli slovenský postup

Slovensko predviedlo vyspelý výkon najvyššej úrovne a po góle Ivana Schranza z 25. minúty zaslúžene viedlo. Naši chlapci mali šťastie pri neuznanom góle Phila Fodena pre ofsajd a pri žrdi Declana Ricea. Calzonov tím ale mohol aj skórovať, keď Dávid Strelec z polovice ihriska takmer nachytal gólmana Jordana Pickforda. Ten často opúšťal svoju bránu či šestnástku a dosť riskoval.

K postupu do štvrťfinále Slovensku naozaj nechýbalo veľa. Napokon nám ale ostali iba oči pre plač, pretože v 95. minúte nožničkami vyrovnal Jude Bellingham (kto iný, však?) a v úvode predĺženia skóroval po štandardnej situácii Harry Kane. Áno, mohli sme vyhrať, mohli sme aj vyrovnať v predĺžení a skúsiť uspieť v pokutových kopoch. Na druhej strane, Albion mohol viackrát skórovať, no vďaka výbornému Martinovi Dúbravkovi a fungujúcej defenzíve sa to hviezdam z Premier League nedarilo.

Vyhrali sme srdcia a rešpekt celého sveta

433, Fox Soccer, Football Joe či Sky Sports. Známe svetové športové portály počas nedele písali o našom malom Slovensku. Boli to naozaj krásne príspevky či články, pretože slovenský národný tím zožal obrovskú dávku rešpektu a uznania. Postup do štvrťfinále Calzonovcov unikol, ale urobili si reklamu, ktorá je nevyčísliteľná. Taktiež sa môžeme Dúbravkovi, Lobotkovi, Škriniarovi či Hanckovi poďakovať za to, že republike spod Tatier urobili vo svete pozitívne promo. Toho nikdy nie je dosť, čo platí viacnásobne v našom prípade.

Skvelý zápas odohrali viacerí naši reprezentanti, nie nadarmo sa vo veľkom hovorí o tom, že Lukáš Haraslín, Ivan Schranz či Dávid Strelec budú v lete pod veľkým drobnohľadom. Nový klub by mohol mať čoskoro Marek Rodák, taktiež je v hre prestup Dávida Hancka či prechod Stanislava Lobotku do Barcelony.

Terzaz sa to môže zdať ako koniec cesty či smutný záver istej etapy. Nenechajme sa však oklamať. Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou úspešnú kvalifikáciu, úspešnú skupinovú fázu a (takmer) úspešné účinkovanie v osemfinále ME 2024. To v našich reáliách stále nie je samozrejmosťou. Buďme teda šťastní a hrdí, čo sa nevylučuje s pocitom sklamania a zdravého hnevu. Veď sme boli niekoľko desiatok sekúnd od toho, aby sme hrdé Anglicko poslali domov. A to sa počíta.