Zažite Slovan v Mníchove proti Bayernu: Bavorsko ponúka nezabudnuteľné zážitky

4 minúty čítania

Žreb ligovej fázy Ligy majstrov rozhodol o tom, že slovenský majster ŠK Slovan Bratislava nastúpi na pôde bavorského giganta Bayernu Mníchov. Belasých čaká previerka v Allianz Arene v samom závere hlavnej fázy. Pre priaznivcov zo Slovenska ide o blízku a atraktívnu destináciu. Prečo je Mníchov správnou cestovateľskou voľbou? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Slovan čaká bavorský krst ohňom

Zverencov trénera Vladimíra Weissa staršieho čaká zápas v metropole Bavorska 29. januára 2025. Vtedy je na programe posledné ôsme kolo ligovej fázy Champions League. Pre slovenského šampióna pôjde o veľký futbalový sviatok. Nie každý deň sa totiž stáva, aby klub z Niké ligy hral pred 70-tisícovým davom.

Mníchov, kde sa zástupca zo Slovenska predstaví, je tretím najväčším nemeckým mestom a žije v ňom približne 1,6 milióna obyvateľov. Nadnesene sa Mníchovu hovorí „najsevernejšie talianske mesto“. Dôvodom je lokácia pri Alpách a uvoľnený spôsob života, ktorý v ňom panuje. Mesto patrilo medzi dejiská tohtoročných majstrovstiev Európy. Dôvodom je hypermoderná Allianz Arena a samotný Mníchov, ktorý má čo ponúknuť aj po mimofutbalovej stránke.

Dejisko zápasu: ALLIANZ ARENA

Juraj Kucka, Róbert Mak, Vladimír Weiss mladší, Dávid Strelec a ďalší sa jeden z najlepších klubov na svete pokúsia oprať o body na trávniku Allianz Areny. Konalo sa tu finále Ligy majstrov v roku 2012, ktoré Bayern prehral, pričom finálový duel bude na tomto mieste aj v prebiehajúcom ročníku. Aj preto je to pre Harryho Kanea a spol. tak veľkou motiváciou.

ALLIANZ ARENA (Mníchov)

Kapacita: 75 024
Domovský štadión:  Bayern Mníchov, 1860 Mníchov
Otvorenie: 30. máj 2005
Náklady: 340 miliónov eur
Tráva: prírodná

ALLIANZ ARENA: FAKTY/ZAUJÍMAVOSTI

  • Allianz Arena bola dejiskom otváracieho zápasu majstrovstiev sveta v roku 2006, v ktorom Nemecko porazilo Kostariku 4:2
  • charakteristickým znakom štadióna je 2760 osvetlených fólióvých vankúšikov
  • štvorposchodové parkovisko v južnej časti má kapacitu 9800 osobných áut
  • Allianz Arena je prvým štadiónom v histórii, ktorý hostil dva turnaje ME za sebou

Mníchov ponúka viac než len futbal

Mníchov je prvotriednou futbalovou baštou so všetkým, čo k tomu patrí, ale zároveň je to mesto, ktoré toho pre turistov ponúka naozaj mnoho aj mimo šport. Zážitkom je záhrada Englischer Garten, milovníci kultúry a histórie si prídu na svoje v rámci Kunstareal. Opomenúť nemožno tradičné nemecké pivo a praclíky, ktoré zoženiete na viacerých miestach. Celkovo, gastronómia je v Mníchove na obrovskej úrovni. Kto miluje motoršport, by si určite mal do svojho harmonogramu zaradiť BMW múzeum.

Ďalšie turistické možnosti, ktoré nemožno opomenúť: Rezidentské divadlo, Bavorská činohra, Olympijský park, Štátna antická zbierka, Bavorská štátna opera, Štátne múzeum pre národopis, Stará/Nová/Moderná pinotéka, Glyptotéka

ZAUJÍMAVOSTI/TIPY A TRIKY 

  • Osvojte si základy nemčiny: Aj keď sa v Nemecku dohovoríte aj po anglicky, domáci ocenia, keď u vás uvidia snahu hovoriť jednoduché nemecké slová ako „bitte“ (prosím) či „danke“ (ďakujem) 
  • Majte so sebou hotovosť: Nemecko je krajina, ktorá funguje digitálne a bez problémov zaplatíte mobilným telefónom či debetnou alebo kreditnou kartou. Mať pri sebe hotovosť v eurách sa ale môže zísť, minimálne v menších a lokálnejších prevádzkach 
  • Prepitné: Dávanie „tringeltu“ je v Nemecku zaužívaniu tradíciou, pričom či už sa nachádzate v bare, v reštaurácii alebo v kaviarni, očakáva sa to