Real Madrid je najlepší zo všetkých…opäť

4 minúty čítania

Prvý júnový deň patril tento rok finále Ligy majstrov v londýnskom Wembley, kde proti sebe nastúpili španielsky šampión Real Madrid a prekvapenie tohto ročníka Borussia Dortmund. Napokon to dopadlo, takpovediac, ako vždy. Biely Balet získal rekordný 15. triumf v Champions League.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Reusova rozlúčka so smutným koncom

Borussia Dortmund bola veľkým outsiderom, ale do zápasu v metropole Veľkej Británie vstúpila bez strachu a rešpektu. Skutočne, predovšetkým v prvom polčase mali hráči BVB niekoľko výborných príležitostí, ale buď si vylámali zuby na skvelej obrane Bieleho Baletu, výbornom Thibautovi Courtoisovi či bránkovej konštrukcii.

Nemecký zástupca napokon vo Wembley skórovať nedokázal. Dortmund tak, rovnako ako pred 11 rokmi, keď v Londýne vo finále Champions League prehral s Bayernom Mníchov (1:2), odchádzal ako porazený. Išlo o posledný zápas Marca Reusa v drese čierno-žltých. Ten skončil veľkým sklamaním, pričom, vzhľadom na priebeh kariéry tohto velikána z Bundesligy, je na mieste konštatovať, že táto porážka len dotvorila kolorit jeho aktívnej činnosti.

Na druhej strane taktiež prebiehalo veľké lúčenie. Toni Kroos sa lúčil s klubovým futbalom a Realom Madrid. Jeden z najlepších stredopoliarov našej generácie po domácom EURO 2024 ukončí aktívnu činnosť. Zatiaľ čo Reus sa lúčil v slzách, Kroos oslavoval. Inými slovami, futbal vo svojom plnom rozsahu.

Toni Kroos
Toni Kroos (zdroj: Yahoo Sports)

Liga majstrov je súťažou Realu Madrid

Real Madrid to urobil opäť. Biely Balet nevstúpil do zápasu dobre, no v prvom polčase neinkasoval, pričom by bolo zaujímavé vedieť, čo španielski šampióni cez polčas riešili v šatni. V druhej časti hry totiž boli trpezliví, draví, nebezpeční a takmer bezchybní. Góly Daniho Carvajala (jeden z najnižších hráčov na ihrisku skóroval hlavou) a Viniciusa Juniora rozhodli o rekordnom pätnástnom triumfe Merengues v Lige majstrov.

Druhý v poradí Liverpool má triumfov sedem, čo len podčiarkuje dominanciu giganta z La Ligy. Real Madrid má bezprecedentnú víťaznú mentalitu, nikdy sa nevzdáva a keď mu dáte čo i len kúsok priestoru, dozaista ho využije. V skončenom ročníku by o tom vedeli hovoriť nielen hráči Dortmundu, ale aj favoriti typu Bayernu Mníchov či Manchestru City.

Vinicius Junior
Vinicius Junior (zdroj: Euronews)

Koniec éry

Viac ako 86-tisíc priaznivcov vo Wembley sledovalo koniec jednej veľkej éry. Tento ročník bol totiž posledným, v ktorom sa hrala Champions League formátom, aký sme poznali v uplynulých sezónach. 32 klubov v 8 skupinách, z ktorých následne 16 najlepších postúpi do osemfinále, bude minulosťou. Je symbolické, že jednu veľkú éru uzavrel svojím triumfom kráľovský veľkoklub Real Madrid. Nový formát rozoberieme pred začiatkom nového ročníka v osobitnom blogu na našom webe.

Na záver ešte jedna priam extrémna štatistika. Real Madrid v novodobej histórii Ligy majstrov 9x postúpil do finále a vo všetkých prípadoch odchádzal ako víťaz. Až sa zdá, že je Biely Balet v súboji o „ušatú“ trofej neporaziteľný. Prezident Merengues Florentino Perez v rozhovore po finále uviedol, že sa teší z tohto triumfu, no myslí na ďalšie.

O tom je Real Madrid, o neustálej ceste vpred, zlepšovaní sa a získavaní prvenstiev. Či už tento klub máte radi alebo nie, aura, ktorá je okolo neho, sa nedá porovnať s ničím iným. A s medializovanými príchodmi Endricka a Kyliana Mbappého by sila momentálne najlepšieho futbalového tímu sveta mala ešte vzrásť.