Real Madrid, Arsenal, PSG či Neapol: Slováci a Ukrajinci dokážu preraziť aj v TOP kluboch

4 minúty čítania

Jeden z kľúčových zápasov na blížiacom sa EURO 2024 odohrajú futbalisti Slovenska proti svojmu východnému susedovi z Ukrajiny. Pred týmto očakávaným duelom sme sa pozreli na kádre oboch celkov. Čo majú spoločné Milan Škriniar a Mykhaylo Mudryk? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Najdrahším Slovákom je Milan Škriniar

Podľa špecializovaného nemeckého portálu Transfermarkt, ktorý sa sústreďuje na štatistiky, prestupové čiastky a hodnotu hráčov, je najhodnotnejším slovenským futbalistom súčasnosti Milan Škriniar. Stredný obranca francúzskeho majstra Paríža Saint-Germain má aktuálnu trhovú hodnotu na úrovni 40 miliónov eur.

V tesnom závese za ním sú obranca Feyenoordu Rotterdam Dávid Hancko (35 miliónov eur) a stredopoliar SSC Neapol Stanislav Lobotka (30 miliónov eur). Pri viacerých Slovákoch sa skloňuje letný prestup, spomínaného Hancka podľa médií lanári Liverpool, v hľadáčiku európskych klubov majú byť aj Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Tomáš Suslov (Hellas Verona) či Martin Dúbravka. Ak Newcastle United v lete privedie nového brankára, „Heco“ zrejme skutočne zmení adresu.

Nižšie si môžete pozrieť najhodnotnejšiu zostavu, akú má slovenská reprezentácia podľa portálu Transfermarkt momentálne k dispozícii. Nejde čisto o hráčov s najvyššou hodnotou, ale o zostavu ako celok, preto treba do úvahy brať aj jednotlivé pozície. Nie je tajomstvom, že EURO 2024 v Nemecku môže byť pre viacerých členov kádra talianskeho kouča Francesca Calzonu odrazovým mostíkom do novej kariérnej etapy.

SLOVENSKO: Najhodnotnejšia zostava (podľa Transfermarkt)

Cena Ukrajincov by mala ísť nahor 

Mykhaylo Mudryk síce zo Šachťaru Donetsk do Chelsea prestupoval za približne 100 miliónov eur (ak počítame aj bonusy), ale jeho trhová cena predstavuje čiastku 35 miliónov eur. Môže za to aj fakt, že sa mu v anglickej Premier League zatiaľ ani zďaleka nedarí podľa predstáv. Hodnotným artiklom na futbalovom trhu je Georgiy Sudakov. Mladík zo Šachťaru by vraj mohol v lete zmeniť dres za približne 70-80 miliónov, i keď jeho reálna hodnota podľa Transfermarktu predstavuje „len“ 25M.

Vysokú cenú (38 miliónov eur) si naďalej drží Oleksandr Zinchenko z londýnskeho Arsenalu, neustále rastie cena stopéra Mykolenka z liverpoolskeho Evertonu a raketový vzostup zažil kanonier Artem Dovbyk zo španielskej Girony. Zaujímavým menom je aj Ilya Zabarnyi, ktorý sa snaží presadiť v AFC Bournemouth.

O súčasnej silnej ukrajinskej generácii si môžete prečítať na tomto odkaze v osobitnom blogu. Aj v prípade ukrajinského národného tímu pripájame momentálne najhodnotnejšiu jedenástku, akú má náš súper z EURO 2024 k dispozícii. Zaujímavosťou je, že sa tam nedostal jeden zo súčasných hrdinov španielskeho giganta Realu Madrid gólman Andriy Lunin.

UKRAJINA: Najhodnotnejšia zostava (podľa Transfermarkt)

Ten mal totiž v úvode júna 2024 hodnotu „len“ 16M, zatiaľ čo jeho reprezentačný kolega Anatoliy Trubin z Benficy Lisabon je aktuálne na úrovni 25 miliónov. Očakáva sa však, že Luninova cena pôjde najneskôr po majstrovstvách Európy prudko nahor.

Do pozornosti dávame aj 22-ročného krídelníka Vladyslava Vanata z Dynama Kyjev, ktorý má obrovský potenciál. Slovensko nastúpi na blížiacich sa ME 2024 v Nemecku proti Ukrajine už 21. júna v Düsseldorfe v rámci druhého kola základnej skupiny E. Oba celky si na kontinenálnom šampionáte zmerajú sily aj s Belgickom a Rumunskom.

  • Počas zájazdu na zápas Slovensko – Ukrajina môžete zažiť megašláger ME 2024 v neďalekom Gelsenkirchene medzi Španielskom a Talianskom. Všetky podrobnosti sa dozviete na tomto odkaze