Prinesú turbulentné zmeny vo Ferrari úspešnú Monzu?

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Jedna z najprestižnejších Veľkých cien v rámci seriálu Formule 1 sa nezadržateľne blíži. Legendárny okruh v talianskej Monze, na domovskej trati Ferrari, ponúka exkluzívny zážitok z najprestižnějšieho motoristického seriálu. V čom bude tento ročník špeciálny a aké novinky svet F1 v posledných dňoch prinesol?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Pretekový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies skončil vo funkcii pred poslednou Veľkou cenou Belgicka a mieri do AlphaTauri. Ferrari tak čaká pred ich každoročným vrcholom sezóny veľká zmena. Treba podotkúť, že u fanúšikov Ferrari nebol Mekies príliš obľúbený. Niet divu, kedysi suverén seriálu opanoval len sedem pretekov za posledné štyri a pol sezóny. Ide o ďalšiu zmenu vo vedení tímu. Už pred sezónou rezignoval na pozíciu šéfa Ferrari Mattia Binotto, ktorého nahradil Fréderic Vasseur.

Na Veľkej cene Maďarska, kde sme opäť nechýbali ani my, sa Ferrari vôbec nedarilo. Festival chýb a zaváhání, ale hlavne absencia čistej rychlosti. Mimochodom, naposledy Ferrari vyhralo v júli 2022, kedy se im to podarilo hneď dvakrát za sebou – ve Veľkej Británii zvíťazil Carlos Sainz, o týždeň neskôr v Rakúsku jeho tímový kolega Charles Leclerc.

Ferrari a Monza, toto spojenie skrátka funguje

Šestnásťkrát Scuderia Ferrari vyhrala Pohár konštruktérov, ich pretekári sa pätnásťkrát stali majstrami sveta. Teraz fanúšikovia stajne z Maranella veria, že sa zlaté časy zase niekedy vrátia. A možno sa veľký comeback naštartuje práve na domácej trati v Monze.

Práve domáci tím je v histórii VC na tejto trati najúspěšnější. Naposledy sa ale radoval na Monze v roku 2019, kedy zvíťazil v červených farbách Charles Leclerc. Od tej doby sa radovali Pierre Gasly (2020), čerstvý navrátilec do seriálu Daniel Ricciardo (2021) a naposledy, ako inak, holandský rýchlik Max Verstappen (2022).

Talianskeho víťaza na Ferrari spoznala Monza naposledy v roku 1966, kedy zvíťazil Ludovico Scarfiotti. Ničoho podobného sa tento rok nedočkáme, najbližšie k štartu v F1 má z Talianov aktuálne testovací jazdec Ferrari Antonio Giovinazzi.

Legenda, ktorú musíte zažiť

Prvá Grand Prix Talianska sa uskutočnila 4. septembra 1921 v Montichiari v provincii Brescia na okruhu využívajúcom bežné cesty. Nasledujúci rok bol vybudovaný okruh Autodromo Nazionale Monza a od tohto momentu je s výnimokou štyroch ročníkov (1937, 1947, 1948 a 1980) využívaný nepretržite. V roku 1980 sa z dôvodu prác na bezpečnosti okruhu uskutočnila Grand Prix Talianska na okruhu Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imole. Nasledujúci rok sa do Monzy vozy Formuly 1 znovu vrátili a Monza je súčasťou kalendára do dnešného dňa.

Ide teda o skutočnú legendu medzi pretekárskymi okruhmi, ktorú by mal navštíviť aspoň raz každý fanúšik Formuly 1. Chceli by ste ju zažiť už tento rok? Ponúkame samostatné vstupenky, autobusový zájazd aj letecký zájazd. Pridajte sa k ďalším nadšencom a vyrazte s nami – aktuálne za LAST MINUTE ceny!