Prestupové leto prinieslo obrovské transfery: Mbappé, Sancho, Olmo + presuny, ktoré nevyšli

4 minúty čítania

Letné prestupové obdobie skončilo v TOP 5 európskych ligách na konci augusta. Odvtedy uplynulo niekoľko dní a nastal čas bilancovať. Boli sme svedkami veľkých presunov, nečakaných zmien dresov, ale aj TOP transferov v hlavnej úlohe s Mbappém, Olisem, Sanchom či Lukakuom. Čo sa teda dialo počas leta vo futbalovom svete?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Najväčší transfer leta bol zadarmo

Prestup francúzskeho útočníka Kyliana Mbappého z Paríža Saint-Germain do Realu Madrid bol najväčšou transferovou udalosťou leta. Hovorilo sa o tom už niekoľko mesiacov, ale keď bol tento presun oficiálne potvrdený, otriaslo to futbalovým svetom. Real nemusel PSG zaplatiť ani cent, ale samotný transfer nebol zadarmo. Obrovské bonusy dostal samotný Mbappé, rovnako tak ľudia okolo neho, nehovoriac o platových podmienkach.

Zaujal odchod 100-miliónového útočníka Victora Osimhena z SSC Neapol na hosťovanie do Galatasarayu Istanbul. Nigérijčana dlhodobo sledovala Chelsea, pričom transfer do Anglicka bol na spadnutie, ale napokon sa strany nedohodli. Osimhen strávi v Turecku minimálne rok, a potom sa uvidí, aká bude jeho budúcnosť. Kouč Antonio Conte ho pod Vezuvom nechce a dal mu to jasne najavo.

Brazílčan Douglas Luiz vymenil Birmingham a Aston Villu za Juventus Turín, ktorý za jeho služby neváhal zaplatiť približne 50 miliónov eur. Anglický majster Manchester City zarobil na odchode argentínskeho útočníka Juliana Alvareza. Ten nechcel ostať v tieni Erlinga Haalanda, preto sa rozhodol pre Atlético Madrid, ktoré do jeho služieb investovalo 75 miliónov eur.

Nečakané zmeny dresov naprieč Európou

Prestupové leto 2024 bolo skutočne zaujímavé a prinieslo viacero prekvapení. Chelsea poslala kritizovaného Raheema Sterlinga do konkurenčného Arsenalu, kde môže bojovať o titul a hrať Ligu majstrov. Naopak, The Blues získali Jadona Sancha z Manchestru United, ktorý minulý ročník strávil v Dortmunde a patril medzi TOP hráčov Champions League aj Bundesligy.

Čo sa týka Modrých, tí zapĺňali mediálny priestor prakticky každý deň. Zbavili sa nechceného Romelua Lukakua (SSC Neapol), brankára Kepu poslali do Bournemouthu a získali napríklad Pedra Neta z konkurenčného Wolverhamptonu. Keby chceme rozobrať všetky transfery spojené s Chelsea, chcelo by to osobitný článok. Napríklad, Connora Gallaghera poslali do Atlética Madrid, pričom opačným smerom putoval Joao Felix.

Prekvapil návrat Ilkaya Gundogana do Manchestru City, ktorý si po roku v FC Barcelona povedal, že slnečné Katalánsko vymení za anglické počasie na Etihad Stadium. Naopak, Barca angažovala Daniho Olma z RB Lipsko za 55 miliónov eur!  Manchester United robil počas leta 2024 taktiež dobré prestupy. Prišli obrancovia Leny Yoro (Lille), Matthijs de Ligt (Bayern Mníchov) a Noussair Mazraoui (Bayern Mníchov). K tomu môžeme pridať holandského útočníka Joshuu Zirkzeeho (Bologna) a uruguajského záložníka Manuela Ugarteho (PSG).

Liverpool FC dotiahol príchod zraneniami poznačeného Federica Chiesu z Juventusu, Arsenal na to išiel rozumne, ale získal hráčov, ktorých si vytýčil. Posilou je taliansky reprezentant Riccardo Calafiori z Bologne, taktiež potešil transfer Mikela Merina z Realu Sociedad San Sebastián. A Tottenham Hotspur? Viac ako 60-miliónová investícia do Dominica Solankeho z AFC Bournemouth.

Prestupy, ktoré sa nestali 

Dlho sa špekulovalo o tom, že by mohol nemecký supermladík Jamal Musiala opustiť Bayern Mníchov a zamieriť do anglickej Premier League, ale nestalo sa. V hľadáčiku gigantov bol aj Florian Wirtz, ktorý ostal verný Bayeru Leverkusen. Dávida Hancka z Feyenoordu Rotterdam lanárili anglické kluby aj Atlético Madrid, Milan Škriniar mohol opustiť PSG a odísť do Saudskej Arábie. Nestalo sa.

V hre bolo aj spojenie Ivan Toney – Chelsea, ale anglický kanonier z Brentfordu sa napokon rozhodol pre odchod do Saudskej Arábie. Crystal Palace udržal (dosť prekvapivo) Eberechiho Ezeho, po ktorom nikto nesiahol. Naopak, The Eagles predali Francúza Oliseho do Bayernu Mníchov, kde spojil sily s koučom Vincentom Kompanym.

Newcastle United napokon udržal žiadaného Brazílčana Bruna Guimaraesa, z ktorého sa stal jeden z klubových kapitánov. Talentovaný stopér Jarrad Branthwaite odolal ponukám britských gigantov a ostal pilierom defenzívy Evertonu.

Celkovo, letné prestupové obdobie 2024 sa rozbiehalo pomalšie, čo bolo spôsobené aj majstrovstvami Európy v Nemecku. Nakoniec prinieslo veľké presuny, zaujímavé riešenia pre kluby aj hráčov a taktiež viaceré otázky. Ak chcete zažiť hviezdy v akcii v nových farbách, neváhajte nás kontaktovať!