Pizza, Liga majstrov a Taliansko: Atmosféra v Bergame pripomína Južnú Ameriku

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Liga majstrov sa naplno rozbehla a my sme boli pri tom. Dostaneme vás na každý zápas európskeho pohára, nech už sa objavíte kdekoľvek. Plánujete dovolenku v prímorskej destinácii a hrá sa tam atraktívny zápas? Alebo chcete letieť na zápas svojho obľúbeného klubu? Práve na to sme tu my.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

V prvom kole hlavnej fázy Champions League sme boli na mnohých štadiónoch. Na vlastné oči sme videli fenomenálny návrat Sparty Praha do Ligy majstrov po 19 rokoch, senzačné víťazstvo Monaka nad oslabenou Barcelonou, demoláciu Feyenoordu Leverkusenom, rekordnú výhru Bayernu nad Dinamom Záhreb či brilantný zákrok Davida Raya z Arsenalu na ihrisku Atalanty.

Futbal je v Taliansku náboženstvom

Talianske Bergamo nás doslova uchvátilo. Samotný zápas medzi domácimi a anglickými vicemajstrom síce neponúkol žiadne góly, ale atmosféra bola fantastická. Futbal v Taliansku je doslova náboženstvom, tamojšie kluby ním žijú na každom kroku, a keď prídu Angličania, o motiváciu je postarané.

Pekelná atmosféra ako v Južnej Amerike

Oddaní priaznivci Atalanty vytvorili Arsenalu na štadióne Gewiss doslova peklo. Na tribúnach sa skandovalo, skákalo, hrala sa choreografia a nekonečné skandovanie. Chvíľami sme mali pocit, akoby sme boli na futbalovom zápase niekde v Južnej AmerikeGli Orobici, ako sa fanúšikovia Atalanty zvyknú nazývať, dokážu vytvoriť skutočné peklo. Najmä skupina ultras z Curva Nord sa pýši fanatizmom, ktorým pomáha domácemu tímu k bodom. To všetko na štadióne Gewiss, ktorý bol zrekonštruovaný len v roku 2019 a žiari novotou a modernitou.

Raya vynikal, Arsenal mu mohol ďakovať

Štadión si zároveň stále nesie historický odkaz. Práve zachovanie prvkov z minulosti bolo hlavným cieľom rekonštrukcie. Napriek tomu spĺňa všetky moderné trendy a kritériá pre európske súťaže. Rekonštrukcia prebiehala po etapách, aby fanúšikovia mohli naďalej podporovať svoj tím a nemuseli hľadať dočasné útočisko. V súčasnosti sa na malebný štadión zmestí 24 000 divákov.

Proti Arsenalu skúsený tréner Atalanty Gian Pier Gasperini tradične naladil svoj tím na ofenzívny výkon. Ani Kanonieri, jeden z najlepších klubov súčasnosti, si s ním nedokázali poradiť. Bergamo bolo určite bližšie k víťazstvu, ale Arsenal zachránil David Raya. Na vlastné oči sme videli jeho neuveriteľný dvojitý zásah, keď zneškodnil penaltu a následný pokus Matea Reteguiho.

Príde Real Madrid, príďte aj vy

Arsenal už Bergamo v tejto sezóne navštívil a nemal to jednoduché (0:0). Naši klienti na vlastné oči videli fenomenálny zákrok Davida Rayu pri penalte a boj o každý centimeter ihriska.  To však zďaleka nie je všetko. Na štadióne Gewiss sa v rámci novej éry Ligy majstrov predstaví aj obhajca titulu a kráľ tejto milionárskej súťaže Real Madrid. Buďte pri tom s nami a zažite Atalantu naživo.