Okno Diega Maradonu v Neapole: Aký sa za ním skrýva príbeh?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Pizza a Maradona, to je Neapol. Argentínska legenda je hnacím motorom mesta, futbal je v Kampánii náboženstvom. Niet divu, že keď minulý rok miestny SSC Neapol získal svoj prvý titul po 33 rokoch, bola to udalosť, na ktorú mnohí čakali celý život. Alebo aspoň jeho veľkú časť. Osimhen, Lobotka a spol. vyhrali Neapolu prvú ligovú trofej od čias Maradonu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Nadšení fanúšikovia už niekoľko týždňov vopred vyzdobili ulice vo farbách klubu. Chystali sa veľkolepé oslavy. Vášnivé. Fanatické. Jedinečné. A začiatkom mája 2023 Scudetto naozaj prišlo. Klub spod Vezuvu získal v rokoch 1987 a 1990 v ére legendárneho Argentínčana Diega Maradonu donedávna jediné dva majstrovské tituly. Prvýkrát po 22 rokoch dominoval Serii A iný tím ako veľkokluby zo severného Talianska. Dominanciu Juventusu Turín, AC Miláno a Interu naposledy prerušil AS Rím v roku 2001.

Maradonov odkaz nájdete po celom Neapole

Toto leto sme navštívili Neapol. Prechádzka po hlavných uliciach v centre mesta je ako prechádzka po múzeu Diega Armanda Maradonu. Argentínska legenda, ktorá sa okrem fenomenálneho futbalového umenia preslávila aj búrlivým nočným životom a životným štýlom, ktorý sa celkom nezhodoval s normami profesionálneho futbalu, má obrazy na každom rohu mestských ulíc. Maradona zostáva hlboko zakorenený v srdciach Neapolčanov.

S výnimkou Buenos Aires, kde Maradona vyrastal, neexistuje na svete mesto, ktoré by ho milovalo viac. Neapol bol jeho. Diego bol Boh a navždy ním zostane. Aspoň v Kampánii. Tento zavalitý, kučeravý Argentínčan urobil z futbalu umenie. Žongloval v kalužiach, kľučkoval ako diabol, strieľal góly z rohov. Nepotreboval pravú nohu, stačila mu nadpozemská ľavá. A jeho odkaz je po celom Neapole.

Murale Diego Maradona a mäsiarske okno

Najväčšiu koncentráciu „Maradonamánie“ v Neapole nájdete, samozrejme, na Diego Armando Maradona Murale. Tento kúsok mesta, v ktorom sa mimochodom nachádza aj nástenná maľba Mareka Hamšíka, ďalšej legendy a dlhoročného kapitána SSC, nájdete na adrese Via Emanuele de Deo, 46, 80132 Neapol.

  • Prečítajte si náš blog z neapolských osláv talianskeho titulu. Slováci sú v meste pod sopkou Vezuv ako doma. Všetko sa dozviete, keď kliknete sem

Miesto sa stalo turistickou atrakciou a okrem množstva artefaktov si tu v horúcich dňoch môžete kúpiť Maradonov ľadový čaj. Okno, ktoré je súčasťou hlavy najväčšieho Maradonovho obrazu, nesie so sebou pútavý príbeh. Žije v ňom 50-ročný mäsiar zo Španielska, ktorý vraj okno otvára len veľmi sporadicky. Otvoril ho napríklad po zisku titulu v roku 2023.

Napínavý boj o titul, prežite ho s nami!

Neapol získal majstrovský titul v predminulej sezóne, ale v uplynulom ročníku na svoj úspech nenadviazal. Serie A je  jednou z najvyrovnanejších súťaží, v ktorej sa o titul môžu uchádzať Inter, AC Miláno, Juventus, Neapol či aktuálny víťaz Európskej ligy Atalanta Bergamo. Nech to bude ktokoľvek, rozhodne sa máme na čo tešiť. Vyberte si z našej širokej ponuky a pozrite si na vlastné oči Victora Osimhena, Khvichu Kvaratskheliu, Rafaela Leaa alebo aj čerstvého víťaza Copa América a strelca zlatého gólu Lautaro Martineza s Nicolom Barellom. Lákadlom ostávajú aj slovenskí futbalisti ako Stanislav Lobotka, Adam Obert, Tomáš Suslov či Ondrej Duda.