Nico Williams a Baskicko plné možností: Prečo vycestovať na Athletic Bilbao?

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Majster Európy Nico Williams, nádherný moderný štadión San Mamés a región Baskicko, ktorý je lákadlom pre turistov z celého sveta. Poďte si prečítať niekoľko dôvodov, prečo je vycestovanie do Španielska na Athletic Bilbao vynikajúcim rozhodnutím. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Futbalový unikát z Baskicka

Athletic Bilbao sa riadi filozofiou dávať šancu len hráčom, ktorí sa narodili alebo získali svoje futbalové zručnosti v Baskicku. Nikdy neinvestujú peniaze do futbalistov z iných regiónov Španielska alebo cudzincov. To je v dnešnom globálnom svete, nielen futbalovom, jedinečné. Napriek tomu sa Bilbao môže pochváliť tým, že je jedným z troch zakladajúcich členov La Ligy (spolu s FC Barcelona a Realom Madrid), ktorý nikdy nezostúpil do nižšej súťaže.

Bratia Williamsovci: Jeden hrá za Španielsko, druhý za Ghanu

Štadión San Mamés je tiež pozoruhodná stavba, ktorá pojme viac ako 53 000 divákov a je takmer vždy vypredaná. Atmosféra na tomto mieste je elektrizujúca a problém uhrať body tu majú aj najväčší futbaloví giganti. Všetci poznáme najväčšiu hviezdu basického celku, Španiela Nica Williamsa, objav majstrovstiev Európy v Nemecku, ktorý hrá aj so svojím starším bratom Iňakim. Zaujímavosťou je, že Iňaki, na rozdiel od Nica, reprezentuje Ghanu, a teda krajinu, z ktorej pochádzajú rodičia Williamsovcov.

Čo sa oplatí vidieť a zažiť v Baskicku?

Baskická kuchyňa určite stojí za ochutnanie, najmä malé tapas jedlá nazývané pintxos, robené často s rybami, mäsom, syrom alebo zeleninou. A nemali by ste vynechať ani uhasenie smädu tradičnými cidermi – sidrerías. To ale nie je všetko, do pozornosti dávame nasledovný zoznam:

Bilbao

  • Guggenheimovo múzeum – slávna budova navrhnutá architektom Frankom Gehrym, považovaná za jedno z najvýznamnejších múzeí moderného umenia na svete
  • Staré mesto (Casco Viejo) – historická štvrť Bilbaa s úzkymi uličkami, barmi a tradičnými baskickými pintxos (miestnymi tapas)
  • Most Zubizuri – futuristický most, ktorý navrhol architekt Santiago Calatrava
  • Prečo vycestovať tento rok na La Ligu: Toto je 5 hlavných dôvodov

San Sebastián

  • Pláž La Concha – piesočnatá pláž pri mori v krásnom zálive, ideálna na oddych alebo prechádzky
  • Monte Urgull a Monte Igueldo – ponúkajú nádherný výhľad na mesto a more. Na Monte Igueldo sa nachádza aj historická zábavná jazda
  • Staré mesto (Parte Vieja) – známe svojimi barmi a tradičnou baskickou kuchyňou

Guernica

  • Mesto s hlbokým historickým významom. Bolo bombardované počas španielskej občianskej vojny, čo inšpirovalo Pabla Picassa k vytvoreniu slávneho diela „Guernica“
  • Dub Guernica (Árbol de Guernica) – symbol tradičnej baskickej autonómie a sídlo baskického parlamentu

Najväčší súper? Real Sociedad, ale…

Čo je pre Barcelonu Real Madrid, to je Real Sociedad San Sebastián pre Athletic Bilbao. Ale nie celkom. Sú to síce veľkí rivali, ale ich spoločné baskické puto prevažuje. Práve preto vnímajú svoj súboj ako oslavu tohto autonómneho regiónu na severe Španielska a derby dávajú do symbiózy s frázou Euskal Herria (krajina baskického jazyka). Mimochodom, ich jazyk, baskičtina, je diametrálne odlišný od španielčiny. Baskicko sa tiež v mnohom líši od zvyšku Pyrenejského polostrova.