NHL v Prahe sa blíži: TOP 4 dôvody, prečo to nezmeškať

4 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Už čoskoro čaká Prahu ďalší hokejový sviatok. Po zlatom opojení Čechov na MS príde do O2 Areny najlepšia liga sveta. Ak toto ako pozvánka nestačí, ponúkame štyri dôvody, prečo si akciu nenechať ujsť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Praha

Jasný dôvod. Praha je lákadlom sama o sebe. Naviac sa hrá v piatok a sobotu, takže ideálna príležitosť k tomu, aby sa v metropole strávil celý víkend.

Zájdite si na pivo k Flekům, príďte pozdraviť svätého Václava na koni na Václavskom námestí, navštívte Staromestské námestie tesne pred „celou“, aby ste videli Orloj v akcii alebo napríklad zamierte po hokeji na drink do legendárnej Kozičky.

Hokejová horúčka v Česku odštartovala v máji a zažiť ďalší hokejový sviatok na vlastnej koži sa vyplatí.

Šimon Nemec, New Jersey Devils (Foto: chw-dumpling)

Aj preto, že táto udalosť je v Česku zaužívaná. NHL navštívila Českú republiku už štyrikrát. V rokoch 2008 a 2010 sa hrali dva zápasy, v roku 2019 sa odohral jeden duel a naposledy sa dve stretnutia hrali na jeseň 2022. Prvou akciou zámorskej ligy na ľade O2 Areny bolo súperenie Tampy Bay Lightning s New Yorkom Rangers. O dva roky neskôr prileteli predviesť svoje zručnosti Boston Bruins a Phoenix Coyotes, neskôr bol na rade súboj medzi Chicagom Blackhawks a Philadelphiou Flyers. V roku 2022 zavítali do Prahy Nashville Predators a San Jose Sharks.

Ostrý začiatok

Jasno máme aj v bode číslo dva. Hoci sa NHL hrá na druhom konci sveta a kočovanie po Európe (a sem-tam dokonca aj po Číne či Austrálii) pôsobí trochu divne, vedzte, že v Prahe pôjdu New Jersey Devils a Buffalo Sabres naplno.

Prečo? Zatiaľ čo v Švajčiarsku či Nemecku sa hrajú prípravné zápasy, dvojzápas v Prahe bude otváracím celého nového ročníka 2024/25. Pôjde o prvé ostré zápasy sezóny.

Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo Sabres (Foto: Buffalo Hockey Now)

Dáva tak zmysel, že obidva kluby do toho pôjdu naplno. Body sa hodia už od začiatku, pred obidvoma navyše stoja veľké očakávania. Uznajte, ťahať sa dvakrát cez oceán len preto, aby ste sa vracali bez bodov? V žiadnom prípade, pôjde sa na doraz.

Ľad plný hviezd so slovenskou účasťou

Naposledy žiaril v domácom prostredí Tomáš Hertl. Tentoraz sa pred krajanmi predvedie dvojnásobný víťaz Stanley Cupu Ondřej Palát. Ten do New Jersey Devils prišiel z Tampy Bay. Nielen preto, aby si zarobil, ale hlavne z dôvodu, aby mladému tímu Devils odovzdal skúsenosti.

Českí fanúšikovia majú nádej, že miesto v prvom tíme Buffala Sabres vybojujú mladíci Lukáš Rousek a Jiří Kulich. Druhý menovaný žiari na farme v AHL, no jeho ambície sú výrazne vyššie. Skúšobný kontrakt s New Jersey Devils taktiež podpísal Jakub Zbořil, ktorý by taktiež mohol vykorčuľovať na ľad pražskej arény.

Našincov však najviac láka príchod dvoch slovenských hokejistov. Šimon Nemec Tomáš Tatar by mali patriť medzi stabilné súčasti ambiciózneho celku, ktorý je pred novou sezónou považovaný za čierneho koňa zámorskej profiligy.

Šimon Nemec má za sebou vydarenú nováčikovskú sezónu, kde naplno ukázal, že si zaslúži stály priestor v najlepšej hokejovej lige sveta. Tomáš Tatar sa pre zmenu po turbulentnom ročníku vracia do známeho prostredia, kde bude plniť rolu jedného z lídrov kabíny.

Tomáš Tatar stíhaný Sidneym Crosbym. (Foto: USA Today, Charles LeClaire)

Hviezdy oboch tímov:

New Jersey Devils: Nico Hischier, Jack Hughes, Jesper Bratt, Ondřej Palát, Timo Meier, Dougie Hamilton, Jakob Markström, Šimon Nemec, Luke Hughes

Buffalo Sabres: Rasmus Dahlin, Owen Power, Tage Thompson, JJ Peterka, Alex Tuch, Dylan Cozens, Zach Benson, Henri Jokiharju, Ukko-Pekka Luukkonen

O2 Arena je stvorená pre hokej

O2 Arena je síce multifunkčná, ale hokej je tam ako doma. Večne nabité má Sparta, ktorá tam hrá svoje domáce duely. V lete zaujala exhibícia, kde diváci hltali schopnosti Jakuba Voráčka, Davida Pastrňáka a ďalších majstrov sveta.

Keď sme už pri nich, práve MS v hokeji 2024 boli dôkazom, že O2 aréna hokeju svedčí. V hale sme si na každom zápase užili skvelú atmosféru. Diváci navštevovali aj nečeské zápasy a cítili sme sa tam výborne. Nie je na čo čakať, využite príležitosť sledovať slovenských hokejistov v NHL v čarovnej Prahe a skvelej fanúšikovskej atmosfére.