Nevšedné zážitky v Londýne: Čo absolvovať počas návštevy Premier League?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Londýn je najrušnejšou futbalovou destináciou na svete. V centre mesta a jeho okolí pôsobí osem klubov Premier League. Ďalšie lahôdky potom nájdete v The Championship, takže nie je divu, že si cestu do Londýna plánuje čoraz viac futbalových nadšencov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Veľké kluby Chelsea, Arsenal, Tottenham, futbalové klasiky Fulham, West Ham, Crystal Palace, stále sa zlepšujúci Brentford a na východnom pobreží Anglicka a v dojazdovej vzdialenosti Brighton. To všetko sú prvoligové kluby, ktoré môžete vidieť a zažiť počas návštevy Londýna.

Niektoré tipy, o ktorých možno ešte neviete

Naše zájazdy však nie sú len o futbale. Chceme si užiť aj predzápasový program, po záverečnom hvizde dohnať resty a všetko prediskutovať pri pive a zhodnotiť v miestnych krčmičkách. Radi tiež spoznávame miestne pamiatky, ochutnávame gastro a jednoducho zabávame našich klientov, aby sa radi vracali a nikdy nezabudli na svoj prvý zážitok z anglického futbalu.

Tower Bridge, Big Ben alebo Buckinghamský palác určite stoja za videnie, ale mnohí z vás ich už poznajú. Máme pre vás niekoľko tipov, čo sa v Londýne oplatí navštíviť, aj keď tieto miesta nenájdete na prvej strane cestovateľských príručiek.

#1 Millennium Bridge + St. Paul

Ikonický most pre peších spája oba brehy Temže. Bol otvorený v roku 2000, odtiaľ pochádza názov Millennium. Je známy svojou modernou architektúrou a dizajnom, plus je častým útočiskom influencerov. Most bol zobrazený v rôznych filmoch a televíznych reláciách. Jedno z najznámejších vystúpení bolo vo filme Harry Potter a Polovičný princ, kde je most zničený útokom Smrťožrútov.

Bol taktiež tiež predmetom ikonických fotografií, na ktorých je v pozadí stále Katedrála svätého Pavla, jedna z najhistorickejších londýnskych budov. St. Paul’s Cathedral je sídlom londýnskeho biskupa a jednou z najväčších katedrál v Európe. Bola miestom mnohých významných udalostí v britskej histórii vrátane svadby princa Charlesa a lady Diany Spencerovej v roku 1981, osláv narodenín a výročia kráľovnej Viktórie a pohrebov významných osobností, ako bol napríklad Winston Churchill.

#2 Outernet

Budú s vami deti alebo mladší účastníci? Potom je Outernet jasnou voľbou. Stačí vystúpiť na stanici metra Tottenham Court Road a ocitnete sa v rozprávke. Tento multimediálny priestor, ktorý bol otvorený  až v roku 2022, spája inovatívne digitálne technológie s umením a zábavou a vytvára jedinečné prostredie pre interakciu návštevníkov s digitálnymi inštaláciami. Ide o jednu z najväčších videoinštalácií na svete, ktorá obsahuje obrovské LED steny s ultravysokým rozlíšením. Outernet spája umenie, technológie, hudbu a zábavu.

#3 The Scoop

Hľadáte netradičné miesto, kde si môžete oddýchnuť a stráviť večer? The Scoop je vonkajší amfiteáter v Londýne, ktorý sa nachádza neďaleko radnice City Hall, v blízkosti rieky Temže a slávneho mosta Tower Bridge. Je súčasťou moderného komplexu More London a je známy svojou polohou s výhľadom na ikonické londýnske pamiatky.

Počas leta tu nájdete kultúrny program takmer každý deň. Môžete si dať pivo, niečo na jedenie a vypočuť si živú hudbu, pozrieť si divadelné predstavenie alebo premietanie filmu s výhľadom na Tower Bridge. Napríklad, počas olympijských hier sa tu Londýnčania stretávali, aby pred obrazovkou povzbudzovali svojich športovcov v Paríži.

#4 Britské múzeum

Väčšina múzeí v Londýne je bezplatná a ponúka skvelé zážitky v kombinácii s umením. Britské múzeum nie je iné, ale je také populárne, že si tu chvíľu postojíte v rade. Cieľom je, samozrejme, zabezpečiť, aby múzeum nebolo preplnené a každý si ho užil naplno. Rad však postupuje veľmi rýchlo a v priebehu niekoľkých minút ste vnútri.

Britské múzeum bolo založené v roku 1753 a pre verejnosť bolo otvorené o šesť rokov neskôr. Nachádza sa v ňom viac ako osem miliónov predmetov, pričom jedným z najcennejších exponátov je Rosettský kameň, ktorý bol kľúčom k rozlúšteniu staroegyptských hieroglyfov. Na vlastné oči môžete vidieť aj Elginove mramory, čo sú sochy z Parthenónu v Aténach, ktorých vlastníctvo vyvolalo dlhoročný spor medzi Britániou a Gréckom. Múzeum má ikonický dizajn a veľkolepý priestor s názvom Veľký dvor, ktorý je najväčším krytým nádvorím v Európe.

Ako môžete vidieť, Londýn je futbalovou baštou, v ktorej si môžete užiť Premier League, The Championship, FA Cup, Ligu majstrov, Európsku ligu aj Európsku konferenčnú ligu. V tom istom čase je to ale mesto, kde sa nebudete nudiť ani medzi zápasmi. A zároveň ide o destináciu, ktorú môžete navštíviť opakovane a zažiť vždy niečo iné a nepoznané.