NAVŠTÍVILI SME: Kde všade sa dali sledovať ME? Pokojne aj na lodi

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Futbal je celosvetový fenomén. Je to šport číslo jedna, ktorý si počas vrcholných medzinárodných podujatí nenechá ujsť nikto na svete. Je jedno, či sa opýtate v Južnej Afrike alebo v Severnej Amerike, všade vedia, kto je Cristiano Ronaldo alebo Lionel Messi.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

FIFA odhaduje, že futbal má na celom svete viac ako štyri miliardy fanúšikov. Je to pochopiteľne najsledovanejší šport zo všetkých. Futbalové podujatia majú významný vplyv aj na ekonomiku, pričom majstrovstvá Európy alebo majstrovstvá sveta výrazne pomáhajú hostiteľskej krajine. Napríklad futbalový Mundial v Brazílii v roku 2014 priniesol krajine odhadovaný príjem viac ako 13 miliárd dolárov.

Futbal = jazyk, ktorým hovorí celý svet

Futbal sa často označuje ako „jazyk, ktorým hovorí svet“. Má veľký kultúrny vplyv. Niektoré hymny futbalových klubov poznajú ľudia po celom svete. Niet preto divu, že ľudia žijú futbalom aj na dovolenke, ako sme sa o tom v posledných dňoch a týždňoch presvedčili na vlastné oči. Častokrát na to, aby ste s niekým viedli rozhovor dlhý niekoľko hodín, potrebujete „len“ to, aby ste obaja boli futbalovými priaznivcami. Futbal spája.

Stredomorie, mojito a futbal

Plavba po Stredozemnom mori, ktorú sme absolvovali počas majstrovstiev Európy, nebola výnimkou. Počas týždňovej okružnej plavby z Ríma do Ríma sme navštívili tri krajiny, ktoré sa zúčastnili na majstrovstvách Európy v Nemecku. Konkrétne Taliansko (Rím, Janov, Cagliari, Neapol), Francúzsko (Marseille) a Španielsko (Barcelona). Práve z týchto krajín preto pochádzala drvivá väčšina posádky a vždy, keď niektorá z krajín hrala, sme videli na palube v reštauráciách, obchodoch alebo kasínach národné dresy týchto krajín – vrátane teraz už korunovaných majstrov Európy zo Španielska.

Fanúšikovia všade, kam sa pozriete

Sledovať rozhodujúce zápasy šampionátu na obrovskej obrazovke so stovkami fanúšikov so Stredozemným morom za chrbtom alebo v spoločných priestoroch priamo vo vnútri na palube, bol neoceniteľný zážitok. Je to moment, na ktorý človek nezabudne do konca života.Stretávali sme horkokrvných Španielov, ktorí sledovali každý zápas Laminea Yamala s Nicom Williamsom a taktiež Francúzov modliacich sa, aby zlomený nos obmedzil Kyliana Mbappého čo najmenej.

Najlepší svetový futbal na vlastné oči

Chcete zažiť vrchol futbalového umenia na vlastnej koži? ME sa síce skončili, ale nová sezóna sa pomaly rozbieha a my budeme opäť pri tom. V anglickej Premier League nás čaká ďalší veľký súboj medzi Manchestrom City a Arsenalom a v Španielsku sa začína nová éra El Clásica – po časoch Messiho a Ronalda sú tu Lamine Yamal a Kylian Mbappé!

A čo taký Harry Kane, ktorý po prehre v šiestom kariérnom finále pokračuje v honbe za ziskom svojej prvej veľkej trofeje? Vráti sa Bayern Mníchov na nemecký trón? Ponuka je naozaj pestrá, stačí si len vybrať!