Na Old Trafford je najlepšia atmosféra v Premier League: Spoznajte miesto, kde sa plnia sny

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Podľa fanúšikov, ktorí pravidelne chodia v Anglicku okrem domáceho štadióna aj na súperove, práve na Old Trafforde panuje najlepšia atmosféra zo všetkých futbalových chrámov Premier League. Aspoň to tak vyšlo z prieskumu zverejneného na jar roku 2023. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Čo je však nesporné, domovský štadión Manchestru United je symbolom futbalovej histórie tohto veľkoklubu, ktorý je najúspešnejším na anglickej scéne (20 titulov) a bol svedkom mnohých pozoruhodných zápasov a momentov. Po Wembley je druhým najväčším futbalovým stánkom v krajine a v Európe mu patrí siedma priečka. Nie nadarmo nazvala ikona manchesterského klubu Bobby Charlton štadión na Old Trafforde Divadlom snov. Názov sa ujal a sedí ako uliaty.

Na futbalovej scéne tohto štadióna sa splnili mnohé sny fanúšikov „červených diablov“, o čo sa postarali hráči ako George Best, Denis Law, Bobby Charlton, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs, Wayne Rooney a ďalší. V múzeu klubu je veru čo vystavovať a obdivovať: od dresov a kopačiek najslávnejších hráčov až po trofeje, ktoré je problém spočítať. Vytvorili ho v roku 1986 a po presťahovaní z juhovýchodného kúta na zrekonštruovanú severnú tribúnu ho 11. apríla 1998 slávnostne otvoril kráľ futbalu Pelé.

Najnavštevovanejší v Európe

Na Old Trafforde, ktorý je dielom slávneho architekta Archibalda Letcha (projektoval aj Anfield, Craven Cottage či Ibrox), sa prvý zápas odohral 19. februára 1910. United v ňom podľahol rivalovi z Liverpoolu 3:4. Štadión prešiel začiatkom nového milénia viacerými renováciami, kapacita sa zvýšila na 76 212.  Tá po ďalších úpravách išla mierne dolu na súčasných 74 310. V pláne je nový štadión so 100-tisícovou kapacitou, ktorý si vyžiada investície 2 miliardy libier a realitou by sa mohol stať do šiestich rokov.

Súčasný Old Trafford nepatrí medzi najmodernejšie štadióny na Ostrovoch, skôr, naopak. Redaktori portálu stadiumdb.com ho zaradili čo sa týka komfortu a vybavenia na 6. miesto medzi štadiónmi v Premier League.  V sezóne 2023/2024 bol Old Trafford najnavštevovanejší štadión v absolútnych číslach nielen v PL, ale v ligových súťažiach v celej Európe: na 19 domácich duelov mužstva v PL prišlo 1 397 148 divákov. Na súťažných zápasoch United bolo dokopy 1 843 291 fanúšikov. Vyššiu priemernú návštevnosť na  domáci ligový zápas na starom kontinente mala v Európe iba Borussia Dortmund.

Slávne trénerské osobnosti

V klube nezabúdajú na svoje legendy a tie TOP sú zvečnené aj vo forme sôch. Jedna z nich, vlastne ide o súsošie, sa nazýva United Trinity a zobrazuje troch najdôležitejších a podľa pamätníkov  možno i najlepších hráčov, ktorí kedy hrali na Old Trafforde vo farbách klubu: Georgea Besta, Denisa Lawa a Bobbyho Charltona. Nachádza sa hneď pred štadiónom a vyobrazení hráči sa pozerajú smerom k Old Traffordu. Najslávnejší tréneri v histórii klubu Matt Busby a Alex Ferguson sú zvečnení v blízkosti štadióna. Práve po najúspešnejšom trénerovi Fergusonovi je pomenovaná najväčšia tribúna Sir Alex Ferguson Stand.

Fakty a zaujímavosti z histórie

*Mohutné bombardovania v decembri 1940 a marci 1941 takmer zrovnali štadión so zemou. Spojazdnili ho až roku 1949, dovtedy hral United na štadióne mestského rivala City na Main Road.

*Manchester United na Old Trafforde neprehral v európskych pohároch 40 rokov, sériu trvajúcu 56 zápasov ukončilo v roku 1996 Fenerbahce Istanbul.

*Rekordná návšteva na Old Trafforde pochádza z roku 1939, paradoxne v zápase nehral United, ale bol to semifinálový duel FA Cupu medzi Wolverhamptonom a Grimsby, ktorý videlo 76 962 ľudí.

*Z pôvodného štadióna z roku 1910 sa zachoval iba tunel, ktorý pri 50. výročí leteckého nešťastia dostal názov mníchovský a tragédiu pripomínajú hodiny s časom 6. február 1958, 15:04.

*Začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď prepukol chuliganizmus ostrovných fanúšikov, bol Old Trafford oplotený ako prvý zo štadiónov vo Veľkej Británii.

Slovenská stopa

Zo slovenských klubov sa na Old Trafforde predstavil jediný – 1. FC Košice. Ten tam podľahol v skupinovej fáze Ligy majstrov 0:3 (27. novembra 1997), góly dávali Andy Cole, Ľubomír Faktor vlastný a Teddy Sheringham. V klube v ročníku 2022/2023 hosťoval slovenský brankár Martin Dúbravka, ktorý si do červenej časti Manchestru odskočil z konkurenčného Newcastlu United.