Miroslav Karhan a Ján Kocian počas ME 2024: V Nemecku sú ako doma, čo hovoria na Slovákov?

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Miroslav Karhan je v Nemecku ako doma, veď tam odohral dokopy desaťročie v dvoch dresoch – Wolfsburgu a Mainzu. Začiatkom európskeho šampionátu sa vybral s rodinou na miesta, ktoré dôverne pozná. Kúsok za Mainzom, za svojimi známymi. Pochopiteľne, nenechal si ujsť ani úvodné vystúpenie Slovenska proti Belgicku vo Frankfurte.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Klopp vždy vedel, čo povedať

S niekdajším kapitánom slovenskej futbalovej reprezentácie sme sa najprv porozprávali o jeho nemeckých spomienkach na klub 1. FSV Mainz 05. „Stačí, keď sa pozriem na dcéru Emmu, ktorá sa narodila v Mainzi, a hneď sa mi vybavujú roky strávené tu,“ vraví.  Okrem dcéry vzal na výlet do Nemecka aj syna Alexa tiež narodeného v tejto krajine, druhý syn Patrick nemohol cestovať, keďže sa mu už začala príprava na novú sezónu. Spoločnosť robila Mirovi aj jeho manželka Daniela, s ktorou už bol ženatý predtým, ako dostal angažmán v Nemecku.

„Do Mainzu som šiel sčasti aj kvôli trénerovi Jürgenovi Kloppovi. Vtedy síce ešte nebol taký slávny, ale už v tom čase mal v bundeslige dobré meno. Bol ohromný motivátor. Až neuveriteľne vedel motivovať. Pri každej príležitosti, v každej chvíli vedel, čo má povedať. To bolo až neskutočné. Mal v sebe charizmu, mužstvo išlo za ním. Predtým hrával futbal a vedel, ako sa hráči v jednotlivých situáciách cítili“ spomína na neho Karhan. „V prvej sezóne sa nám však tesne nepodarilo pod jeho vedením postúpiť do prvej bundesligy, a tak odišiel.  Po postupe medzi elitu nás viedol Thomas Tuchel, on mal zase prepracovanú taktiku. Myslím si, že som zažil dvoch najlepších trénerov, ktorých si Nemci vychovali v posledných desaťročiach,“ doložil.

Miroslav Karhan s rodinou

Potom sme už prešli k zápasu Slovákov s Belgičanmi, ktorý sa skončil prekvapujúcim víťazstvom našich.  „Trocha ma prekvapilo, že spočiatku Belgičania po krídle robili nohy Dávidovi Hanckovi, ktorý je podľa mňa naším najlepším hráčom. Ak si odmyslím úvodné minúty, keď súper nevyužil svoje dve šance, chalani zahrali veľmi dobre. Belgičania boli zaskočení naším prvým gólom. Bolo na nich vidieť frustráciu, nedokázali sa dostať až do našej kuchyne. V druhom polčase mali síce závary pred našou bránkou, ale myslel som, že to bude v oveľa väčšom rozsahu. Dôležité bolo, že sme na ihrisku nemali slabého hráča.“ 

Ako vidí postupové šance tímu? „Skupina je otvorená, všetky zápasy sú ťažké. Ukrajina po nečakane vysokej prehre s Rumunskom musí nad nami vyhrať, kým pre nás by bola dobrá aj remíza, čo považujem za našu výhodu. Tri body, ktoré sme získali s Belgickom však môžu byť v konečnom účtovaní veľmi dôležité,“ odpovedá.

Miroslav Karhan v drese Slovenska (zdroj: UEFA)

Ako by porovnal tím z ME spred troch rokov s dnešným? „Viac-menej je to isté mužstvo, len s tým rozdielom, že po istom čase hráči začali chápať, čo majú hrať, respektíve, čo od nich tréner Calzona chce, aby robili na ihrisku.“

Posledne trénoval futbalistov Modry, pokračovať tam však nebude. Hoci mu v slovenských kluboch vadí veľa vecí, chuť do práce nestratil. „Rád by som šiel do vyššej súťaže. Nikam sa však netlačím. Keď bude mať niekto odvahu, môže mi zavolať,“ vraví s karhanovskou úprimnosťou.

Nálepka Miroslava Karhana z MS 2010 (zdroj: ebay.com)

Kocian krížom-krážom Nemeckom

Ján Kocian, prvý Slovák v bundeslige v drese St. Pauli, ktorý má popri slovenskom občianstve aj nemecké, tiež nemohol vynechať šampionát v tejto krajine. Začal vo Frankfurte na zápase Slovenska proti Belgicku. Odtiaľ si to namieril do Düsseldorfu, kde žije jeho dcéra so svojím partnerom a spolu sa chystajú na duel Slovákov proti Ukrajine. Potom zájde za synom a vnukmi na sever až do Hamburgu, a ak nebude veľmi unavený z jazdy autom krížom-krážom po Nemecku, zastaví sa opäť na zápase našich proti Rumunsku vo Frankfurte.

  • Prečítajte si o zážitkoch oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie na ME 2024 v Nemecku. Nechýbal ani Marek Sapara. Všetko nájdete na tomto odkaze.

„Úvodný zápas našich som si užil. Videl som ich veľmi dobrý výkon v nádhernej atmosfére s mnohými slovenskými fanúšikmi, ktorí vytvoril na zápase modro-bielu stenu. Rozbeh máme optimálny, verím, že si to už nepokazíme a získame zvyšné body potrebné na postup,“ hodnotil. „Je dôležité, že hráči dokážu realizovať na ihrisku trénerove taktické vízie. Vieme, čo chceme hrať a ako chceme hrať.  V tom vidím najväčšie plus nášho mužstva,“ dodal.

Slovenskí fanúšikovia vo Frankfurte

„Hráči oproti predchádzajúcemu šampionátu dozreli. Kým vtedy veľa našich futbalistov vo svojich tímoch nehrávalo, teraz skoro všetci nastupujú v dobrých kluboch a až na Petra Pekaríka sú zápasovo vyťažení. Na hráčoch vidno, že majú zápasovú prax a sú naladení v dobrej emočnej sfére. Tiež je to práca trénera, že u hráčov sú emócie a dajú ich zo seba. Reprezentácia je v dobrom stave, čo sa týka herného systému i prístupu hráčov.“

Potešilo ho, ako sa rozbehli Nemci. „Prešli si pred turnajom krízou, zažili obrovskú kritiku. Nielen pre nich, ale pre celý šampionát je dôležité a dobré, že odštartovali suverénne a už po druhom zápase si zaistili postup,“ dodal.