ME v Nemecku sú v plnom prúde: Slovenská radosť, tony gólov, jazda hviezd a futbalový festival

3 minúty čítania
Autor: David

Tohtoročné ME vo futbale sú od piatku v plnom prúde. Fanúšikovia si užívajú skvelý futbal a fanúšikovia bavia aj sami seba Jednoducho futbalový sviatok, ako má byť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

GÓLY!

Nedostatok presných zásahov sa po prvých dňoch kontinentálnemu turnaju zatiaľ nedá vyčítať. Padajú tony gólov, hneď prvý zápas medzi Nemeckom a Škótskom bol toho predzvesťou.

Ofenzívne rodeo pokračovalo aj cez víkend, gólová mašina sa zadrhla len v dueli Anglicko – Srbsko, kde padol jediný gól. Ale inak? Zápasy sú zatiaľ naozaj zábavné. Španieli a Chorváti strelili tri góly (teda, skôr Španieli), Holanďania pobavili proti Poliakom, v dobrom svetle sa ukázali aj Taliani v zápase s Belgickom. Slovenskí reprezentanti porazili Belgičanov síce najtesnejším rozdielom, ale 2 presné zásahy neboli nášmu súperovi uznané po správnej kontrole systému VAR. Francúzi sa zas poriadne vytrápili s Rakúšanmi, ale napokon taktiež na na úvod nezaváhali.

Napokon je to prvýkrát v histórii majstrovstiev Európy, kedy v každom z prvých piatich zápasov turnaja padli aspoň tri góly. Devätnásť vstrelených gólov je najvyšší počet gólov, aký kedy padol v prvých piatich stretnutiach turnaja. To je skvelá správa, pre každého človeka, ktorý miluje futbal!

PRÍBEHY

ME vo futbale, to sú aj príbehy. Napríklad Holanďan Wout Weghorst strelil víťazný gól svojím prvým dotykom v zápase a zároveň sa stal len druhým holandským hráčom, ktorý skóroval v troch po sebe idúcich zápasoch ako striedajúci futbalista.

Čo ďalej? Christian Eriksen skóroval v úvodnom zápase Dánska len niečo vyše tri roky po tom, čo mu zlyhalo srdce v prvom dueli Dánska proti Fínsku na zatiaľ poslednom kontinenálnom turnaji. Klobúk dole, takýto dej píše skutočne zrejme len život samotný.

A nesmie chýbať ani Jude Bellingham. Toľko ospevovaná anglická hviezda Realu Madrid bola opäť v centre pozornosti a vyzerá to tak, že kde sa niečo deje, tam je aj on. Tento ročník mu vychádza ako z partesu a očakáva sa, že vo fazóne bude pokračovať. Gólom rozhodol o triumfe svojej krajiny proti Srbom a stal sa aj MVP duelu.

Jude Bellingham sa stal prvým európskym hráčom, ktorý sa objavil na troch veľkých medzinárodných turnajoch pred dovŕšením veku 21 rokov a 353 dní. Je tiež prvým hráčom, ktorý skóroval za anglický tím na majstrovstvách sveta aj majstrovstvách Európy, pričom hral za klub mimo Premier League.

FANÚŠIKOVIA

To, že Nemecko bude pre fanúšikov ideálnou destináciou, sa potvrdzuje do bodky. Skvelá atmosféra na tribúnach, pekné príbehy fanúšikov, ale aj masové povzbudzovanie v mestách. Pozrite si nižšie priložené materiály, kde môžete vidieť ako fandia Škóti, Holanďania či Taliani. Každá krajina má jemne iný štýl a práve táto rôznorodosť robí z ME skutočný futbalový festival.

Takto sa prezentovali Škóti pod prezývkou Tartan Army.

Holanďania, alebo ak chcete, Oranjes, v akcii v uliciach Hamburgu.

A čo Taliani?