Magický dotyk Lionela Messiho: Kto je fenomenálny Lamine Yamal?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Ešte len 17-ročný barcelonský diamant je hlavnou hviezdou španielskej reprezentácie, ktorá na ME 2024 v Nemecku dokráčala k celkovému triumfu. Ako vznikla legendárna fotografia s Messim a aké rekordy v súčasnosti Lamine Yamal drží?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Barcelonská akadémia La Masia dala futbalovému svetu ďalšieho hráča, ktorý rozdáva radosť. Stredoškolák Lamine Yamal láme jeden rekord za druhým. V semifinále ME proti Francúzsku sa stal najmladším strelcom gólu na európskom šampionáte. Zároveň prekonal Pelého ako najmladší hráč, ktorý si zahral v semifinále vrcholného medzinárodného turnaja. Následne Brazílčana prekonal aj ako najmladší hráč vo finále. Podobne, ako 17-ročný Pelé na MS 1958 vo Švédsku dovedol svoju krajinu k trofeji, a teda získal aj prvenstvo vôbec najmladšieho víťaza veľkého turnaja s reprezentáciou.

Najmladší reprezentant španielskej histórie

Lamine Yamal je na svoj vek skutočne dosť zdatný. Stal sa najmladším hráčom, ktorý debutoval v La Lige za Barcelonu týždeň predtým, ako sa stal najmladším mužom, ktorý nastúpil za jej treťoligovú rezervu. Národný tím? Čerstvo 17-ročný krídelník je najmladším futbalistom, ktorý kedy reprezentoval Španielsko. Najmladší, ktorý strelil gól. Najmladší, ktorý zaznamenal asistenciu. Najmladší, ktorému sa dostalo ovácií v stoji – a to priamo na Santiago Bernabéu v marci v zápase proti Brazílii, v ktorom pri remíze 3:3 zatienil jedného z favoritov na Zlatú loptu, miláčika madridských tribún Viníciusa Juniora.

Kvôli jeho veku upravili pravidlá 

Keď v minuloročnej ankete Golden Boy o najlepšieho hráča do 21 rokov skončil tretí za prvým Judeom Bellinghamom a druhým Jamalom Musialom, talianski organizátori vymysleli novú cenu len na počesť toho, že bol nominovaný v mladšom veku ako ktokoľvek iný v histórii. Oficiálny názov znel: Yamal je najmladší. Sú hráči, pri ktorých vek jednoducho nehrá rolu. Nástupca Lionela Messiho v Barcelone je lídrom Blaugranas aj národného tímu La Furia Roja. A to si ešte nemôže dať pivo ani šoférovať bez dozoru skúsenej plnoletej osoby.

Messiho magický dotyk. V čom sú si podobní?

Ľavonohý elegán, ktorý si vedie loptu na silnejšej nohe od pravej postrannej čiary do stredu ihriska a nie je mu cudzí dribling jeden na jedného. Spojil svoju kariéru s Barcelonou. Pripomína vám to niekoho? Ak vám prišiel na um najlepší futbalista histórie Lionel Messi, tak sa nemýlite. Určite si ale nepamätáte, kedy sa Yamal prvýkrát stretol s Messim. Lamine mal len šesť mesiacov, ležal v bublinkovom kúpeli a oplachoval ho vtedy 20-ročný superhviezdny Argentínčan.

Fotografia vznikla pre katalánske noviny Diario Sport a bola súčasťou charitatívneho kalendára. Držiteľ ôsmich Zlatých lôpt pre najlepšieho futbalistu sveta a možno aj budúci najlepší futbalista sveta. Fotografia vznikla v šatni Camp Nou v decembri 2007 a Yamalovi rodičia jej zhotovenie dostali ako víťazi súťaže. Zvyšok je už história, hovorí sa o magickom dotyku – niečom medzi nebom a zemou.

Volanie marockej reprezentácie

V septembri 2023 vtrhol do národného tímu ako tajfún. Pôvodne išlo o preventívne opatrenie futbalového zväzu Španielska, aby Lamine nereprezentoval Maroko (krajinu, kde sa narodil jeho otec). Úlohu v základnej zostave mu nikto nedal, vybojoval si ju sám a na jar 2024 už tréner Luis de la Fuente, muž, ktorý viedol španielsku devätnástku a dvadsaťjednotku od roku 2013 (s oboma dominoval na ME), pochopil, že nemá zmysel ho držať stranou a čakať, kým bude starší.

Zažite zápasy Laminea Yamala v drese FC Barcelona v nasledujúcom ročníku na vlastnej koži. Všetko podstatné sa dozviete na tomto odkaze.