Luton Town so štadiónom menším ako Žilina

4 minúty čítania

Najlepšiu futbalovú ligu na svete, anglickú Premier League, bude hrať v nasledujúcom ročníku aj Luton Town. Maličký londýnsky klub, ktorý hrá na menšom štadióne ako MŠK Žilina, prinesie medzi elitu úplnú futbalovú romantiku.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Čakanie, ktoré trvalo 31 rokov

Luton Town čakal na návrat do Premier League dlhých 31 rokov. The Hatters prehrali 2. mája 1992 na ihrisku Notts County 1-2 a zostúpili, keď v 22-člennej ligovej súťaži skončili na 20. priečke. Nastali tri dekády plné problémov, zostupov nižšie a nižšie, finančných ťažkostí a odpočtov bodov. Už len fakt, že sa Luton udomácnil v The Championship považovali fanúšikovia za úspech. Treba si totiž uvedomiť, že v sezóne 2009/2010 boli súčasťou Conference Premier, ktorá je mimo anglický ligový systém.

Do štvrtej najvyššej ligy, do League Two, sa The Hatters vrátili až v sezóne 2014/2015. Do tretej ligy sa Luton dostal v ročníku 2017/2018, pričom hneď o rok neskôr získal londýnsky celok treťoligový titul a po 12 rokoch sa vrátil do The Championship. Pred rokom hral Luton v play-off o postup do Premier League s Huddersfieldom, ale neuspel.

Sezóna 2022/2023 už bola iný príbeh. Luton skončil tretí a putoval do play-off, v ktorom prvý zápas proti Sunderlandu prehral 1-2. Odvetu ale zvládol v pomere 2-0 a putoval do finále play-off vo Wembley. V nečakanom súboji o Premier League medzi LTFC a Coventry City sa zrodila remíza 1-1. O všetkom rozhodli pokutové kopy a triumf Lutonu 6-5 po penaltách. Trvalo to viac ako 3 dekády, ale v londýnskej lokalite, ktorá je preslávená najmä letiskom, sa mohlo začať oslavovať.

Kenilworth Road, štadión ako žiadny iný

Pre predstavu, štadión Pod Dubňom v Žiline má oficiálnu kapacitu 11 253 miest. Kenilworth Road, kde hrá svoje domáce zápasy Luton Town, pojme 10 356 fanúšikov. Aby The Hatters mohli hrať svoje domáce zápasy v Premier League na vlastnom štadióne, začal klub okamžite po postupe medzi anglickú elitu s potrebnými prácami. Keď Luton 19. augusta 2023 privíta v druhom kole novej sezóny v súboji nováčikov Burnley FC, všetko bude pripravené podľa predpisov.

Klub si vďaka postupu do Premier League výrazným spôsobom finančne polepší, s tým súvisia aj plány s Kenilworth Road. Vhre je nielen rekonštrukcia, ale možno aj sťahovanie, pretože koncom tohto kalendárneho roka by The Hatters mali začať s prácou na výstavbe nového stánku s kapacitou približne 17-18 tisíc miest.

Zdroj: keepup.com.au/foto: Zac Goodwin(PA) – vstup do hosťujúceho sektora na štadióne Kenilworth Road

Nový štadión pre Luton Town je nateraz hudbou budúcnosti, ale účasť v Premier League je realitou a pre tamojších priaznivcov splneným snom. Ba priam rozprávkou, pretože takéto vyvrcholenie náročného, viac než 30-ročného, obdobia nečakal ani ten najväčší optimista. Už ďalšou témou je, že v tejto chvíli väčšina odborníkov odhaduje práve Luton hneď po roku medzi elitou na zostup do The Championship

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na ANGLICKÚ LIGU