Lionel Messi ako priekopník futbalu v USA: Barcelona druhú šancu nedostala

4 minúty čítania

Lionel Messi po zisku titulu s Parížom potvrdil odchod z klubu. Veľká časť futbalovej obce očakávala, že sa vráti do FC Barcelona, odkiaľ nechcene odišiel v roku 2021. Napokon je všetko inak a kapitán argentínskych majstrov sveta putuje do americkej Major League Soccer.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Prečo sa Messi nevrátil do Barcelony?

Leo Messi musel Barcelonu nečakane opustiť v lete 2021, kedy vedenie klubu nezvládlo situáciu a nedokázalo zaregistrovať u vedenia La Ligy hráčov kontrakt. Argentínčan následne odišiel do Paríža Saint-Germain, kde strávil dva roky, stal sa majstrom a vyhral domáce poháre. Fanúšikovia sa s ním ale lúčili piskotom pretože vedeli, že PSG je pre neho iba prestupná stanica. Leov kontrakt skončil a prišlo leto 2023. Do hry o rodáka z mesta Rosario sa zapojili FC Barcelona, Inter Miami a saudskoarabský Al-Ittihad.

Majster sveta z Kataru 2022 v exkluzívnom rozhovore pre katalánsky denník Sport priblížil, prečo sa jeho návrat na Camp Nou nepodaril, i keď vedenie FC Barcelona avizovalo, že Lionela získať chce.

„Pravdou je, že som sa chcel vrátiť a tešil som sa na to. Na druhej strane, už som viac nechcel zažiť pocit, aký som zažíval pri svojom odchode. Nechcel som, aby situácia dopadla tak isto a nevedel som, čo sa udeje. Odmietal som nechať svoju budúcnosť opäť v rukách niekoho iného. Niekedy to musíte zobrať do vlastných rúk a urobiť si podľa seba,“
hovoril Messi v interview, ktoré s ním urobil novinár Albert Masnou.

FC Barcelona dokonca v oficiálnom vyhlásení uviedla, že sa Lea snažila získať, nepodarilo sa to a praje mu všetko dobré v budúcnosti. „Aj keď La Liga súhlasila s mojím návratom, stále tam bolo veľa vecí, ktoré bolo potrebné dotiahnuť. Počul som toho mnoho a nechcel som to znovu zažiť. Počas môjho pôsobenia v Barcelone som bol obvinený z vecí, ktoré neboli pravdou a už som bol z toho unavený. Musel som odísť a teraz som mal strach, že to dopadne rovnako. To je dôvod, prečo som sa do FC Barcelona nevrátil,“ uviedol najlepší futbalista celej histórie tejto hry.

Amerika ako logické rozhodnutie

Okrem Barcelony boli v hre o Messiho Inter Miami a Al-Ittihad. Saudskoarabská liga začína byť pre veteránov typu Cristiano Ronaldo, Karim Benzema či N’Golo Kanté naozaj lákavou adresou predovšetkým kvôli financiám. Ťažko však veriť rečiam Ronalda, že tamojšia liga bude čoskoro v TOP 5 sveta (aj keď nikdy nehovorte nikdy). Leo dal najavo, že o financie v jeho prípade nejde, a teda mu ostala možnosť ísť do americkej Major League Soccer.

V Miami spojí sily s legendárnym Davidom Beckhamom, ktorý je majiteľom klubu a v MLS bude futbalovou aj marketingovou hviezdou číslo jeden. Blízkosť Argentíny a organizácia futbalových MS 2026 (USA, Kanada a Mexiko), priniesli toto zaujimavé rozhodnutie.

Na povrch prenikajú sponzorské dohody s Apple a Adidasom, to hneď využívajú rôzne stránky na sociálnych sieťach. Football Memes to vtipne vystihli, že fanúšikovia Cristiana Ronalda, ktorí používajú Apple produkty, v podstate platia Messimu jeho plat. Taktiež sa spomína aj to, že na príchod Lea Messiho do Ameriky sa svojou troškou zložili všetky kluby MLS.

Zbohom, Európa!

Lionel Messi má v tejto chvíli 35 rokov. Nikde nie je napísané, že sa v budúcnosti ešte na rok alebo dva nevráti na európske trávniky. V tejto chvíli to ale naozaj vyzerá, že dal starému kontinentu zbohom. Argentínčan sa môže stať priekopníkom novej éry v americkej Major League Soccer a nadviazať na mená minulosti ako David Beckham, Zlatan Ibrahimovič, Kaká či Andrea Pirlo. Prítomnosť sedemnásobného víťaza Zlatej lopty je globálnou záležitosťou, Inter Miami získal v priebehu pár dní na sociálnych sieťach niekoľko miliónov nových priaznicov.

Leo nie je najmladší, ale na trávniku má stále čo ponúknuť, čo koniec-koncov dokazoval aj v uplynulom ročníku Ligy majstrov a francúzskej Ligue 1. Nehovoriac o svetovom šampionáte v Katare, kde bol opäť hlavnou hviezdou Argentíny.

Messiho vítajú v Amerike všetky kluby MLS, vítajú ho známe osobnosti aj hviezdy americkej NBA. Floridské Miami sa nevie dočkať toho, kedy Argentínčan nastúpi na svoj prvý zápas. O zápasy Interu Miami je momentálne obrovský záujem, čo sa odrazilo aj na omnoho vyšších cenách vstupeniek.

Áno, presne to je Messiho efekt.