Karty sa rozdávajú nanovo: Premier League sľubuje veľkú futbalovú drámu

5 minút čítania
Autor: Pavel Pubal

Nová futbalová sezóna pomaly klope na dvere. Očakáva sa ďalší boj o titul v anglickej Premier League, ktorú mnohí považujú za najlepšiu ligu na svete.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Tím trénera Pepa Guardiolu v poslednom desaťročí jasne dominoval. Manchester City vyhral štyrikrát v rade a tento rok chce zaútočiť na svoj piaty titul. Arsenal, ktorý v posledných sezónach dvakrát skončil druhý, by mal byť opäť najsilnejším vyzývateľom.

Prestupový trh je tento rok pomalší aj kvôli európskemu šampionátu. Zatiaľ boli oznámené prakticky len vopred dohodnuté prestupy – napríklad to, že Kylian Mbappé po vypršaní zmluvy v PSG zamieri do Realu Madrid, bolo vo futbalovom svete známe už niekoľko mesiacov. Inak však trh spí a čaká na prvé veľké prestupy. Tie však môžu prísť už čoskoro.

Posily z vlastnej stajne: City Football Group

Ako vyladiť svoj už aj tak veľmi silný tím určite premýšľajú aj obhajcovia titulu. Ofenzívu Sky Blues by mal doplniť 20-ročný brazílsky legionár Savio z Girony. Jeho prestup je o to jednoduchší, že Girona (a francúzske Troyes, odkiaľ v Španielsku hosťoval) patrí do skupiny City Football Group. Tam je Manchester City na vrchole pyramídy.

Jamal Musiala (Bayern Mníchov) alebo Bruno Guimaraes (Newcastle United) tiež patria medzi vysnívané posily Manchestru. Pre nich by však museli šejkovia siahnuť hlboko do vrecka. Končiaca zmluva v Bayerne dáva šancu na zmenu dresu Joshuovi Kimmichovi, ktorý už hral pod Guardiolom (práve v Mníchove). Jeho veľkou výhodou je, že môže nastupovať na niekoľkých postoch v zálohe aj v defenzíve.

Opory na odchode?

Očakáva sa, že Joao Cancelo z Barcelony a Kalvin Phillips z West Hamu sa po hosťovaniach vrátia do modrého Manchestru. Je ale nepravdepodobné, že budú súčasťou tímu Cityzens v budúcej sezóne. A otázkou je aj to, čo bude s najväčšími oporami. Špekuluje sa totiž o veľkom záujme zo Saudskej Arábie o brankára Edersona a stredopoliara Kevina de Bruyneho. A v poslednom prestupovom období bol Bernardo Silva, ktorému o rok vyprší zmluva v City, spájaný s Barcelonou.

De Bruyne má tiež posledný rok kontrakt, má 33 rokov a v posledných sezónach mal čoraz väčšie zdravotné problémy. Klub by sa údajne nebránil ani predaju brazílskeho brankára. Ak by Ederson odišiel, Guardiola by mohol ako možnú náhradu zvážiť Mikea Maignana z milánskeho AC. Prípadne úlohu jednotky prevezme súčasný náhradník Stefan Ortega. Ten už počas Edersonovho zranenia ukázal, že sa na neho tím môže v zlomových momentoch spoľahnúť.

Taliansky univerzál jednou nohou v Arsenale

Arsenal, ktorý pod vedením manažéra Mikela Artetu zažil v uplynulých rokoch výrazné oživenie, bude celkom logicky hlavným vyzývateľom modrej manchesterskej mašiny. Po rokoch trápenia sa Kanonieri vrátili medzi smotánku, ale v ceste za dosiahnutím samotného vrcholu im stojí veľmi zdatný súper. Za súčasného stavu skončili The Gunners dvakrát po sebe na druhom mieste a musia vymyslieť, čo ešte na severe Londýna zmeniť, aby sa dostali až na anglický trón.

Najbližšie by mal prísť taliansky internacionál Riccardo Calafiori, ktorý bol jedným z kľúčových hráčov na ME za národný tím aj vo farbách Bologne, ktorá zažila historickú sezónu v Serie A a postúpila do Ligy majstrov. Univerzálny ľavý obranca môže pomôcť na poste stopéra, ľavého obrancu, defenzívneho záložníka a v prípade núdze aj na ľavom krídle.

Kto opustí Kanonierov?

Arsenal sa môže poobzerať po ďalších nováčikoch v strede poľa alebo v útoku. Neustále sa špekuluje o záujme o Martína Zubimendiho, defenzívneho záložníka Realu Sociedad, ktorého mnohí považujú za nového Sergia Busquetsa. Očakáva sa aj príchod nového brankára, ktorý by mal kryť chrbát Davidovi Rayovi, ak anglický reprezentant Aaron Ramsdale nebude chcieť hrať ďalšiu sezónu ako náhradník.

Kanonieri, podobne ako väčšina veľkoklubov, pozorne sledujú situáciu okolo španielskeho rýchlika Nica Williamsa z Athleticu Bilbao. Prekážkou je vraj jeho vysoká cena. Ďalšie možné doplnenia kádra Arsenalu budú závisieť od odchodov. Okrem Ramsdalea sa môžu sťahovať aj Nelson, Nketiah, Kiwior či Smith-Rowe, ktorí v tíme trénera Artetu plnili len epizódnu úlohu.

Noví tréneri na Stamford Bridge a Anfielde

Uostatných favoritov momentálne panuje relatívny pokoj. Manchester United pracuje najmä na posilnení defenzívnej línie – hovorí sa o de Ligtovi, Ugartem či dokonca slovenskom obrancovi Dávidovi Hanckovi. A potvrdený je napríklad príchod útočníka Joshuu Zirkzeeho z Bologne . Chelsea čaká nová éra s novým trénerom Enzom Marescom a Liverpool s Arnem Slotom.

The Blues priviedli zaujímavé posily v podobe jedného z najlepších hráčov druhej ligy Kiernana Dewsburyho-Halla z Leicesteru City a španielskeho talentovaného útočníka Marca Guiua z Barcelony. Tak či onak, čaká nás ďalšie veľmi zaujímavé leto a potom sezóna, ktorá sľubuje ďalší boj až do konca.

Boj o hráčov? Tento rok len o titul!

Zaujímavé je, že dvaja najväčší favoriti tohto ročníka – Manchester City a Arsenal, sa zatiaľ nestretli pri žiadnom hráčovi, o ktorého bojujú. Pred rokom sa oba kluby uchádzali o Declana Ricea. Anglický reprezentant si nakoniec vybral Arsenal. Na svoj prvý majstrovský titul si tak bude musieť počkať ešte minimálne rok. Podarí sa mu ho získať už v ročníku, ktorý začne o niekoľko týždňov?