Je za ním príbeh ako z brazílskej telenovely: Toto je Igor Jesus z Botafoga, nová nádej Kanárikov

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Príbeh ako z rozprávky, teda v prípade Južnej Ameriky možno skôr ako z telenovely. Presne takú story píše dvadsaťtriročný Igor Jesus z Botafoga. Kto je tento útočník, celým menom Igor Jesus Maciel da Cruz, ktorý si pred niekoľkými mesiacmi zarábal na živobytie v Dubaji a v brazílskej lige nosí netradičné číslo 99?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Z Dubaja priamo do brazílskeho národného tímu

Nikdy v minulosti nehral za národný tím ani na mládežníckej úrovni. Nepatrí k žiarivým talentom ako Endrick alebo Estevao. Igor Jesus sa v mládežníckom veku v brazílskej Coritibe výraznejšie nepresadil a zamieril do Spojených arabských emirátov, kde v rokoch 2021-2023 hral za Al-Ahli Dubaj. To nie je práve destinácia, odkiaľ sú hráči nominovaní do brazílskej reprezentácie.

Pravdepodobne najznámejším menom, ktoré v súčasnosti hrá za tento dubajský klub, je iránsky útočník Sardar Azmoun. Uplynulé roky strávil v Bayere Leverkusen či AS Rím. V silnej konkurencii sa však nepresadil a teraz si zarába na chlieb v Al-Ahli Dubaj, ktoré si netreba mýliť s „pôvodným“ Al-Ahli v Saudskej Arábii, kde hrajú hviezdni veteráni Ivan Toney, Roberto Firmino či Riyad Mahrez.

Nestojí veľa, ale žiari ako kométa

Igor Jesus zamieril v júli tohto roku z dubajského Al-Ahli do brazílskeho Botafoga ako voľný hráč a jeho kariéra nabrala na obrátkach. V domácej Serii A odohral v úvode ročníka trinásť zápasov, strelil päť gólov a na stole bola okamžite pozvánka do reprezentácie. Mimochodom, jeho trhová hodnota podľa renomovaného servera Transfermarkt je približne 6,3 milióna eur. Takýto lacný hráč sa v brazílskej reprezentácii tiež len ťažko hľadá. Cenovky tradičných hráčov reprezentácie Kanárikov sú spravidla úplne iné.

Teraz však Igor využil personálne problémy, ktoré majú kanárici na čele útoku. Predtým boli brazílski zakončovateľa výkladnou skriňou svetového futbalu. Avšak, takí Firmino a Neymar majú teraz  najplodnejšie roky kariéry za sebou. Richarlison je na vedľajšej koľaji, Gabriel Jesus sa v posledných rokoch skôr liečil. Na druhej strane, Vinicius Júnior strelil za národný tím zatiaľ len päť gólov, čo je na ašpiranta na Zlatú loptu žalostne málo. A pre Endricka môže byť pozícia útočnej reprezentačnej jednotky vo veku 17 rokov príliš veľkým sústom. Estevao je zas iný typ hráča.

Dočkal sa šance po boku hviezd

Igor Jesus tak dostal šancu po boku hviezd ako Rodrygo z Realu Madrid, Raphinha z Barcelony či Savinho z Manchestru City. A výsledok? Dva zápasy, jeden gól, jedna asistencia a predovšetkým dve víťazstvá Brazílie. A to sú výborné výsledky, pretože Kanárici neprežívajú dobré obdobie.

Tamojší futbalový zväz má svoje problémy a vrcholom bola správa prezidenta miestneho futbalu Ednalda Rodriguesa, ktorý povedal, že vybavuje angažovanie talianskeho trénera Carla Ancelottiho. Neskôr sa ukázalo, že si to úplne vymyslel a išlo o lož.

Teraz možno fanúšikovia Joga Bonito uvideli povestné svetlo na konci tunela. Brazília zažila stopercentný súboj národného tímu prvýkrát od septembra minulého roka, keď v úvodnom kvalifikačnom zápase zdolala Bolíviu 5:1 (Rodrygo 2, Neymar 2, Raphinha) a Peru 1:0 (Marquinhos). Vtedy by možno nikto pri výbere národného tímu ani neuvažoval o mene Igor Jesus. Teraz Jesus prispel svojím gólom k dôležitému víťazstvu 2:1 nad Čile a potom pridal asistenciu pri demolácii Peru 4:0.

Dostane nový objav Brazílie šancu proti Messimu?

Objavil tréner Dorival Júnior nový brazílsky klenot, o ktorý sa budú biť svetové veľkokluby, a ktorý bude základom národného tímu na ďalšie roky? To ukáže len čas, ale Igor Jesus má veľkú šancu. Chcete ho vidieť na vlastné oči?  Pridajte sa k nám na najväčšie juhoamerické derby Argentína – Brazília, ktoré zaručuje skvelú atmosféru a prvotriedny futbal. Zájazd do Buenos Aires na 5 nocí si užijete a budete naň spomínať do konca života. Vidieť naživo Lionela Messiho, Viniciusa Juniora či nové nové tváre týchto juhoamerických gigantov rozhodne stojí za to.