Ikonický Anfield v meste The Beatles: Štadión, kde nikdy nekráčate sami

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Vitajte na Anfield Road, na historickom predmestí Liverpoolu, v grófstve Merseyside, v severozápadnom Anglicku. Je sídlom slávneho anglického klubu Liverpool FC. Severne od štadióna sa nachádza Stanley Park, ktorý oddeľuje domovské stánky Liverpool FC a Evertonu (Goodison Park). Vzdialenosť medzi nimi je 847 metrov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Štadión, kde nekráčate sami

Anfield je vskutku ikonický štadión a 27. septembra 2024 uplynulo presne 140 rokov odvtedy, čo sa tam odohral prvý zápas – nebolo to však v podaní Liverpoolu FC, ale jeho mestského rivala Everton. Atmosféra na tribúnach Anfieldu je jedinečná. Nielen slávnou klubovou hymnou You’ll never walk alone (Nikdy nekráčaš sám),  ktorú oduševnene a z plných hrdiel spievajú fanúšikovia pred úvodným výkopom, ale chorálmi, ktoré majú v tábore The Reds bohatú históriu a tradíciu.

„Atmosféra bola niekedy taká ohlušujúca, že sme na ihrisku nepočuli vlastné slovo,“ spomínal na to niekdajší hráč The Reds, bývalý slovenský stopér Martin Škrtel. Špecifikom útrob štadióna je, že pred východom z hráčskeho tunela čnie hrdý nápis This is Anfield (Toto je Anfield). „Hráči Liverpoolu sa ho pri vychádzaní na trávnik dotknú. Traduje sa, že to prináša šťastie,“ vysvetlil Škrtel.

Slávne tribúny

Štadión prešiel počas svojej histórie viacerými rekonštrukciami. Počas ročníka 2015/2016 rozšírili hlavnú tribúnu Main Stand o 8500 miest. S kapacitou 18 742 sa zaradila medzi najväčšie tribúny v Európe. Sú na nej miesta pre VIP hostí, funkcionárov klubu, médiá – je kombináciou moderny v dotyku s nostalgiou, čo jej dáva špecifický charakter. Najslávnejšia tribúna je The Kop za bránou, kde sa schádzajú skalní fanúšikovia. Jej história siaha na začiatok minulého storočia, ktorá mala v tridsiatych rokoch kapacitu 30-tisíc divákov. V roku 1994 sa premenila s miestami výlučne na sedenie s kapacitou 12 390 miest.

Zvyšné dve tribúny sú The Sir Kenny Dalglish Stand (najstaršia) s výhodným výhľadom (kapacita je približne rovnaká ako tribúny Kop) a The Anfield Road End, na ktorú sa pomestí 17 203 fanúšikov. Pre sezónu 2023/2024 pridali v hľadisku štadióna 7-tisíc sedadiel. Celková kapacita štadióna bola na jar 2024 60 725 divákov. V auguste 2024 uvádzala oficiálna stránka štadióna kapacitu 61 276 divákov (po rozšírení kapacity Anfield Road End).

Je to piaty najväčší futbalový štadión v Anglicku. Rozmery trávnika sú 101×68 m. V rámci prehliadky štadióna sa dostanete aj do šatne domácich či hráčskeho tunela. Interaktívne múzeum umocní váš zážitok ako návštevníka Anfieldu, v rámci ktorého sa môžete ponoriť do futbalových príbehov jedného z najslávnejších anglických klubov s nespočetnými úspechmi a trofejami.

Fakty a zaujímavosti z histórie

*Bol osem rokov sídlom Evertonu (1884 – 1892). Keď majiteľ Evertonu i štadióna John Houlding zvýšil pre klub nájomné, ten sa odtiaľ odsťahoval aj s hráčmi. Houlding tak založil nový klub s názvom Liverpool FC.

*Slávna skladba You’ll never walk alone od Gerry and The Pacemakers sa stala hymnou klubu v októbri 1963 a odvtedy sa hráva pred každým domácim zápasom.

*V roku 1957 sa tam hral prvý zápas pod umelým osvetlením, čo vnieslo nóvum do atmosféry večernými duelmi.

*Najväčší rival klubu Manchester United odohral na tomto štadióne úvodný zápas ligy ročníka 1971/1972, keď mal uzavretý domáci stánok pre neprístojnosti fanúšikov. 

*Dve zo vstupných brán štadióna boli pomenované po ikonických postavách klubu – tréneroch Billovi ShankleymBobovi Paisleym. Obaja majú v areáli štadióna aj svoje sochy.

Slovenské stopy

Najviac zápasov zo slovenských futbalistov odohral na štadióne Martin Škrtel, ktorý bol osem a pol roka organickou súčasťou klubu. Mužstvo 1. FC Košice odohralo 29. septembra 1998 na Anfield zápas 1. kola Pohára UEFA a odchádzalo s prehrou 0:5. Po dva góly strelili Jamie Redknapp a Robbie Fowler, jeden pridal Paul Ince. V Košiciach zvíťazili The Reds 3:0.