História európskych šampionátov – EURO 1964 v Španielsku: Víťazstvo tímového ducha

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Futbalové EURO bude jedným z hlavných športových sviatkov kalendárneho roka 2024. Pri príležitosti majstrovstiev Európy v Nemecku sme si pripravili historický seriál o európskych šampionátoch. Toto je druhý diel, ktorého hlavnou témou bude EURO 1964 v Španielsku.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Prvá domáca korunovácia

O druhý ročník Pohára národov bol už podstatne väčší záujem ako tomu bolo predtým. Prihlášku si nepodali iba tri krajiny: Škótsko, Fínsko a NSR (na rozdiel od NDR). Západní Nemci stále nedocenili túto súťaž. Československí futbalisti mali obhajovať bronz spred štyroch rokov. Optimizmus bol obrovský, veď v roku 1962 sa mužstvo trénera Rudolfa Vytlačila v Čile stalo senzačne vicemajstrom sveta.

V prvom dueli (predkolo kvalifikácie) Pohára národov sa na záver tohto mimoriadne úspešného roka stretlo s NDR. V prvom zápase v Berlíne prehralo 1:2 (oba góly domácich strelili hráči druholigových tímov), no odveta sa vyvíjala dobre. Domáci dominovali, prevahu pretavil do vedúceho gólu v 65. minúte Václav Mašek, lenže päť minút pred koncom prekonal z veľmi ťažkého uhla brankára Vladimíra Mokrohajského Peter Ducke a nečakane vyradil „Čechoslovákov“.

Zdroj: DFB (Foto:Martin Schutt) – Peter Ducke

Paradoxom bolo, že sa o to postaral hráč, ktorý sa narodil v českom Benešove nad Ploučnicí a v rámci odsunu Nemcov sa v roku 1945 ako štvorročný preplavil loďou s rodičmi po Labe do Nemecka. A takto sa za to „pomstil“. Kým Československo bolo negatívnou senzáciou kvalifikácie, Luxembursko, pozitívnou. Vyhlo sa kvalifikácii a v osemfinále nastúpilo proti Holandsku a šokujúco ho vyradilo po výsledkoch 1:1 a 2:1. Vo štvrťfinále proti Dánsku dva zápasy nerozhodli (3:2, 2:2) a musel prísť tretí, ktorý Dáni v Amsterdame vyhrali 1:0 gólom Oleho Madsena.

Finálový turnaj sa odohral od 17. do 21. júna 1964 na štadiónoch Camp Nou v Barcelone a Santiago Bernabeu v Madride, účastníkmi boli Španielsko, Maďarsko, ZSSR a Dánsko. Nakoniec sa zrodilo očakávané finále Španielsko – ZSSR, aj keď Španieli sa v semifinále poriadne zapotili – Maďarov zdolali 2:1 po predĺžení. Dáni hladko podľahli Sovietom (0:3) a potom ťahali za kratší koniec aj v zápase o 3. miesto s Maďarmi (1:3 po predĺžení).

Finále pred rekordnou návštevou

O finále bol obrovský záujem. Hoci v hľadisku narátali oficiálne  79 115 divákov, s hosťami a novinármi zápas videlo na vlastné oči podľa odhadov od 100-tisíc do 120-tisíc ľudí! Bol medzi nimi aj španielsky vládca Franco, ktorý štyri roky predtým zakázal svojim reprezentantom cestovať na štvrťfinále do Moskvy. Španieli šli do vedenia už v 6. minúte, keď Chus Pereda prekonal Leva Jašina, ktorý zďaleka nebol takou oporou ako pred štyrmi rokmi.

O dve minúty však Galimzian Chuseinov z priameho kopu vyrovnal. O všetkom rozhodla hlavička Marcelina z 84. minúty. Hoci kostra mužstva bola z Realu Madrid, ktorý v tých rokoch suverénne ovládol európske poháre, výborne zapadli niektorí mladíci a mužstvo hralo kolektívne. Najviac však žiaril „staršina“ Luis Suárez (stal prvým hráčom, ktorý v rovnakom roku vyhral EPM i majstrovstvá Európy) a útočník Realu Amancio Amaro. Španieli potom museli čakať ďalších 44 rokov, kým mohli opäť zdvihnúť nad hlavu trofej majstrov Európy.

Finále: Španielsko – ZSSR 2:1 (1:1)
Góly: 6. Pereda, 84. Marcelino  – 8.  Chusainov.
Rozhodoval: Holland (Angl.) – 79 115 divákov. Hralo sa 21. júna 1964 na Štadióne Santiaga Bernabeua v Madride
Zostava majstrov Európy: Iribar – Rivilla, Olivella, Calleja – Zoco, Fusté – Amancio, Pereda, Marcelino Martinéz, L. Suárez, Lapetra.

„Hral som za reprezentáciu mnoho zápasov s omnoho kvalitnejšími spoluhráčmi ako v tomto finále. Teraz sme však na rozdiel od minulosti boli ozajstným tímom.“
Luis Suárez, majster Európy z roku 1964

Zaujímavosti EURO 1964

  • Na finálový turnaj nahlásili všetci štyria účastníci ako farbu svojich dresov červenú. Dvaja z nich si, logicky, museli obliecť dresy iných farieb. Maďari a ZSSR nastúpili v bielych farbách.
  • Postup Dánov na záverečný turnaj vystrieľal 11 gólmi 22-ročný hráč treťoligového dánskeho klubu IK Hallerup Kodaň Ole Madsen, pričom 6 z nich dal v trojzápase proti Luxembursku. Hoci na turnaji neskóroval, dostal ponuku od FC Barcelona. Odmietol ju však (za reprezentáciu Dánska mohli hrať iba amatéri) a zostal amatérskym futbalistom.
  • Španielsky útočník Marcelino Martinez, ktorý rozhodol finále hlavičkovým gólom v 84. minúte, svoj kúsok napodobnil o tri dni na to a taktiež hlavičkou spečatil výsledok finálového zápasu Pohára veľtržných miest v prospech svojho tímu v drese Realu Zaragoza v dueli s Valenciou.
  • Pre ZSSR bolo finále jubilejným desiatym zápasom v tejto súťaži a utrpeli v nej prvú prehru. Aj Španieli nastúpili na svoj desiaty zápas, ale už mali na konte jednu prehru  – s Rumunskom.
  • Finálová návšteva bola 79 115 divákov a je stále rekordnou v počte divákov na vyvrcholení ME a neprekoná to ani finálový duel EURO 2024 v Berlíne. Rekord však platí iba medzi mužmi, ženské finále na ME 2022 vo Wembley zaznamenalo návštevnosť 87 192 divákov, a to je absolútny rekord.

Zájazdy na MAJSTROVSTVÁ EURÓPY 2024 🇩🇪