FINÁLE ME 2024: Futbalová romantika vs taktická nuda. Bude Yamal nesmrteľným tínedžerom?

4 minúty čítania

Majstrovstvá Európy v Nemecku dospeli do svojho finále. V dueli o prestížny titul kontinentálneho šampióna proti sebe nastúpia vynikajúco hrajúci Španieli a tvrdo kritizovaní Angličania. Dá sa vôbec určiť favorit finálového stretnutia, ktoré je na programe v nedeľu 14. júla o 21:00 v Berlíne?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Španielsko predvádza futbalovú renesanciu

La Furia Roja necestovala na ME 2024 ako jeden z favoritov. Mohol za to fakt, že tím sa značne omladil, pričom kouč Luis de la Fuente bol pre mnohých priaznivcov veľkou neznámou. Španielsko je zaslúžene vo finále turnaja. Dôvod je prostý, červeno-žltí hrajú najkrajší futbal a spomedzi účastníkov šampionátu divákov nikto nebaví viac. Zázračný chlapec Lamine Yamal vytvoril famóznu dvojičku s ďalším mladíkom Nicom Williamsom

Zaujímavosťou je, že Williams oslávi svoje 22. narodeniny 12. júla a Yamal 17. narodeniny 13. júla, obaja si tak môžu dať najkrajší možný darček. Sledovať ich je priam vzrušujúce, pričom títo chlapci hrajú v momentoch absolútne bez tlaku. Ak by ste si ich v nasledujúcom ročníku chcel pozrieť zblízka, poďte s nami na španielsku La Ligu.

V bráne je skúsený Unai Simon, gólman z Bilbaa je skutočnou istotou. V zálohe je lídrom Rodri, pričom silnejú hlasy, že ak Španielsko vyhrá ME, bude horúcim adeptom na zisk Zlatej lopty. Hviezda z Manchestru City má totiž fantastický ročník a skutočne nemá čo viac urobiť, aby uspel v individuálnej ankete. Veľká škoda, že z turnaja odstúpil pre zranenie po fatálnom zákroku Toniho Kroosa Pedri, ktorý taktiež hral výborne. Keď sa nad tým zamyslíte, Barcelona má o budúcnosť naozaj postarané.

Marc Cucurella (zdroj: The Guardian/GI)

V momentoch sa zdá, že Španieli môžu použiť kohokoľvek z nominácie a neurobia chybu. Svoje by o tom vedeli hovoriť žolíci zo striedačky Dani Olmo či Mikel Merino. Skvelé ME absolvuje aj krajný obranca Marc Cucurella z Chelsea, zaujal Fabian Ruiz z PSG a na všetko dohliada na hrote útoku skúsený kapitán Alvaro Morata. Na turnaji, kde favoriti boli často kritizovaní kvôli nudnej hre a prílišnej taktike, sú Španieli sviežim vánkom, spestrením a nositeľmi futbalovej renesancie.

Patrí sa dodať, že do finále postúpili po výhrach nad Chorvátskom (3:0), Talianskom (1:0), Albánskom (1:0), Gruzínskom (4:1), Nemeckom (2:1pp) a Francúzskom (2:1). Aj tieto výsledky pojednávajú o tom, že ak Španielsko získa titul, bude to absolútne zaslúžene.

Lamine Yamal (zdroj: Al Jazzera/GI)

Nožničky z Madridu odstrihli slovenský postup

Dobre, vieme, že mnohí z vás aj nás majú na Angličanov ešte ťažké srdce. Je to prirodzené. Keď ale dáme emócie preč, je jasne badať, že Albion prežil v osemfinále proti Slovensku klinickú smrť. Bellinghamove nožničky v nadstavenom čase a Kaneov gól v predĺžení prakticky zlomili ME 2024 v prospech favorizovaných Angličanov.

Kritizovaný tréner Gareth Southgate si zaslúži kredit. S Three Lions postúpil do semifinále MS 2018, do finále ME 2020 a do semifinále MS 2022. Teraz je opäť vo finále veľkého turnaja a to nemôže nikto ignorovať, i keď herný prejav hviezd z Premier League je prinajmenšom diskutabilný. Teda, ani nie, je to vyslovene nuda, ale o niekoľko mesiacov či rokov sa každý bude pýtať iba na výsledky.

Jude Bellingham (zdroj: AP)

Anglicko vstúpilo do turnaja výhrou nad Srbskom (1:0), nasledovala remíza s Dánskom (1:1) a remíza so Slovinskom (0:0). Osemfinále proti našim reprezentantom spomínať už ani nemusíme, vo štvrťfinále Albion zdolal Švajčiarsko po remíze 1:1 a penaltovom rozstrele. V semifinále Angličania otočili duel s Holandskom a zásluhou žolíka Ollieho Watkinsa vyhrali gólom z nadstaveného času 2:1.

V momentoch to vyzerá, že triumf Anglicka je napísaný vo hviezdach a tento tím skrátka nemôže prehrať. Vo finále na seba narazia dva kontrasty. Španielsko baví svojím futbalom verejnosť a píše krásny príbeh. Albion je na druhej strane kritizovaný v každom zápase a niektoré duely tejto reprezentácie mali podobné účinky ako prášky na spanie.

Ollie Watkins (zdroj: Sky News)

V nedeľu však na seba obaja narazia vo finále ME 2024 v Berlíne. Turnaj, ktorý nás počas uplynulého mesiaca naplno vtiahol do svojho diania, napíše krásne vyvrcholenie. Každý si môže vybrať tím, čo mu je bližší a doprial by mu triumf. Netreba zabúdať na to, že Anglicko čaká na veľký triumf od MS 1966. Španieli sú na tom lepšie, naposledy sa tešili na ME 2012, pričom prípadný zisk prvého miesta by mohol započať novú zlatú generáciu.