Dotiahne „nový Messi“ Barcelonu k titulu, alebo sa budú radovať Mbappé a Real Madrid?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Messiho nástupcov už bolo viacero. Alebo skôr potenciálnych, keďže fanúšikovia Barcelony sa často prikláňajú hneď k prvému talentu, ktorý sa objaví v akadémii. Nikto však nakoniec nebol ani zďaleka tak úspešný, ako legendárny Argentínčan. Teraz sa však možno ľady pohli. Môže za to božský dotyk?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Akadémia La Masia vychováva množstvo veľkých talentov, ale Messimu sa zatiaľ nikto ani len nepriblížil. Bojan Krkič v mladosti ohúril Barcelonu a nakoniec sa zdržal na angažmánoch v Stoke, Mainzi, americkej Major League Soccer, japonskej J1 lige, a tak ďalej. Ansu Fati skončil zranený a v tejto sezóne sa nepresadil ani v Brightone. Japonským Messim mal byť Takefusa Kubo, ktorý už teraz patrí k najlepším hráčom v Španielsku, ale ani on sa na najvyššiu úroveň pravdepodobne nedostane.

Skutočný nástupca Messiho alebo len ďalšia falošná nádej?

Čerstvo 17-ročný Lamine Yamal má však všetky predpoklady na to, aby bol prvotriednou futbalovou superstar. Najlepší mladý hráč histórie ME, ktorý tvoril hlavnú zložku ofenzívy majstrov Európy, už jeden majstrovský titul s Barcelonou získal. V sezóne 2022/23 totiž vo veku 15 rokov a 9 mesiacov zaznamenal sedem debutových minút. Bolo to 29. apríla 2023 proti sevillskému Betisu. Prepísal pritom jeden z mnohých rekordov a stal sa najmladším hráčom v histórii futbalovej Barcelony.

Messi a Ronaldo začali hrať „až “ v 17 rokoch

O rok a štvrť neskôr je oporou Barcelony, národného tímu a najväčšou nádejou svetového futbalu. Mimochodom, ani najväčší velikáni posledného desaťročia a možno aj futbalovej histórie nemali taký raketový vzostup na vrchol. Lionel Messi debutoval za prvý tím FC Barcelona 16. októbra 2004 v zápase proti mestskému rivalovi, Espanyolu. V tom čase mal 17 rokov a 114 dní. Cristiano Ronaldo debutoval za prvý tím Sportingu Lisabon 14. augusta 2002 v kvalifikačnom zápase Ligy majstrov proti Interu Miláno. V tom čase mal 17 rokov a 191 dní.

Najmladší finalista v histórii, ktorý porazil Pelého

Vo veku 17 rokov sa Yamal stal  najmladším finalistom majstrovstiev Európy alebo sveta a v ten istý deň aj historicky najmladším víťazom záverečného turnaja. Krásny darček k narodeninám s jednodňovým oneskorením. Prekonal tak legendárneho Pelého, ktorý tento rekord držal od finále majstrovstiev sveta 1958. Brazílsky fenomén, ktorý zomrel 29. decembra 2022 počas majstrovstiev sveta v Katare, mal v deň finále 17 rokov a 237 dní.

El Clásico je späť vo výbornej forme

Syn marockého otca a matky z Rovníkovej Guiney môže byť prvým skutočným nástupcom Messiho a Ronalda. Ak bude pokračovať v nastolenom trende, môže získať Zlatú loptu. K trofejám ho ale musia potiahnuť spoluhráči z Barcelony. Kataláncom bude stáť v ceste hviezdami nabitý Real Madrid, aktuálny víťaz španielskej La Ligy aj Ligy majstrov.

El Clásico by sa teda po rokoch útlmu mohlo vrátiť na výslnie. Už to nie sú Ronaldo a Messi, ale najslávnejšie derby na svete dostáva nový nádych. V Barcelone vyrastá prvotriedna generácia okolo Lamina Yamala, popri ktorom budú hrať Gavi, Pedri, Cubarsí a ďalší. Minimálne na ďalšiu sezónu im bude k dispozícii aj skúsený kanonier Robert Lewandowski.

Mbappé, Yamal, ale aj Slováci 

Real Madrid po víťazstve v Lige majstrov a La Lige nastúpi na obhajobu s novým číslom deväť. Tú bude mať na chrbte Kylian Mbappé, ktorého práve na úvod privítal vypredaný štadió Santiago Bernabéu s viac ako 85-tisíc priaznivcami.

Predaj dresov s jeho číslom deväť, ktoré nosil aj Kylianov najväčší vzor Cristiano Ronaldo na začiatku svojho madridského angažmánu, láme všetky rekordy. Španielsky futbal skrátka čaká veľmi zaujímavá sezóna. Chýbať nebudú ani slovenskí futbalisti Martin Valjent a Dominik Greif, ktorí pôsobia v RCD Mallorca.

Mimochodom, Dani Carvajal, obranca Realu Madrid, vyhral ME, Ligu majstrov, La Ligu, španielsky Superpohár a vo finále Ligy majstrov strelil víťazný gól. Taktiež bol vyhlásený za najlepšieho hráča finále. Celkovo vo svojej kariére nazbieral už 12 veľkých európskych trofejí – šesťkrát vyhral Ligu majstrov, štyrikrát európsky Superpohár UEFA, raz ME a raz Ligu národov. Mohol by byť nečakaným kandidátom na zisk tohtoročnej Zlatej lopty?