Do českého futbalu tečú peniaze: Pomôže to v súbojoch v Lige majstrov a v Európskej lige?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Česká liga je na vzostupe. Koeficient stúpa, domácim tímom sa darí v európskych pohároch a do klubových pokladníc prúdia peniaze. Ruka v ruke s tým idú čoraz drahšie nákupy pre tamojšie kluby. Zaujíma vás, ktorý bol najdrahší?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Len za účasť v skupine Ligy majstrov získala Sparta takmer 20 miliónov eur, pričom ďalšie prémie závisia od dosiahnutých výsledkov. Za víťazstvo v ligovej fáze je odmena 2,1 milióna eur, za remízu 700-tisíc eur. Prípadný postup do vyraďovacích bojov (tímy na 9. až 24. mieste) prinesie do pokladnice 1 milión eur, umiestnenie do ôsmeho miesta 11 miliónov eur.

Český futbal sa otvára svetu

Megalomanská snaha tu už raz bola. Sparta Praha kupovala hráčov ako Ben Haim, Mavuba, Janko. Slavia Praha kupovala Rotana, Altintopa a ďalších. Obe pražské S sa vtedy popálili, český futbal nebol na takéto experimenty pripravený. Teraz je situácia úplne iná.  Tréner Brian Priske otvoril českú ligu zahraničným koučom a do B tímu zaviedol angličtinu, aby bol prípadný prechod hráčov vyššie čo najplynulejší.

Majitelia vidia, že sa nemajú čoho obávať. V Sparte bolo po dvoch tituloch jasné, že z medzinárodnej cesty neodbočia, ani keď si pre Priskeho prišiel slávny Feyenoord. Na Letnej prevzal žezlo Lars Friis a po 19 rokoch priviedol Spartu do Champions League. Švédsky tréner Andreas Brännström zasadol na lavičku Mladej Boleslavi. Český futbal sa láka odborníkov zo zahraničia.

Albion Rrahmani: strelecké eso z Kosova

Prichádzajú taktiež zaujímaví hráči. Naposledy rozbúril pokojný český rybník Albion Rrahmani. Sparta neváhala za 24-ročného kosovského ostrostrelca, o ktorého v lete usilovali aj súperi z Edenu, utratiť približne štyri milióny eur. To z neho robí jedného z najdrahších hráčov, akých kedy české kluby získali. Tento transfer sa zapísal do futbalovej histórie našich západných susedov.

Dve úspešné sezóny v tíme Ballkani viedli Rahmaniho vlani v lete k prestupu do Rapidu Bukurešť. Albion Rrahmani v Rumunsku pokračoval v skvelých výkonoch a pomohol Rapidu k druhému miestu v lige. Celkovo tento ofenzívny tromf v minulej sezóne strelil 19 gólov v ostrých zápasoch.

Slavia sa tiež nebojí investovať

Za podobnú cenu okolo 4 miliónov eur môže nakupovať aj Slavia, ktorá to v poslednom čase niekoľkokrát predviedla. Musela siahnuť hlboko do vrecka, aby kúpila Davida Zimu (Turín), Nicolaeho Stanciua (Al-Ahli) alebo Tomáša Chorého (Plzeň). Posledný menovaný je s prehľadom najdrahším nákupom v rámci českej ligy.

Zaujímavosťou je, že Nicolae Stanciu figuruje medzi pozoruhodnými prestupmi hneď dvakrát, keďže predtým stál Spartu necelé štyri milióny eur, keď ho prvýkrát priviedla do Česka z belgického Anderlechtu. Medzi najdrahšie transfery zo strany Slavie patrí aj Peter Olayinka, ktorý svojho času prišiel do Edenu z Gentu.

Český šampión Sparta Praha v tejto sezóne štartuje v ligovej fáze Ligy majstrov, kde sa taktiež predstaví aj slovenský majster ŠK Slovan Bratislava. V ligovej fáze Európskej ligy zas nastúpia Slavia Praha a Viktoria Plzeň. Ak by ste chceli vidieť slovenské a české kluby v súbojoch proti európskym gigantom na vlastné oči, neváhajte nás kontaktovať.

Ani koniec letného prestupového obdobia 2024 nenechal Slaviu chladnou. Tá síce nezískala Petra Olayinku, ale jeden návrat do Edenu sa predsa len uskutočnil. Ondřej Lingr sa po roku vracia z Rotterdamu a v Lige majstrov si nezahrá pikantný zápas proti Sparte. Niektorí fanúšikovia sú k Lingrovmu príchodu skeptickí, nepáči sa im návrat hráčov, ktorí v Edene v minulosti pôsobili. Ale Lingrove kvality, bez ohľadu na to, že ho Priske vo Feyenoorde prehliadal, sú nesporné. Môže byť tým faktorom X, ktorý dodá Slavii potrebnú bojovnosť a agresivitu v záverečnej tretine ihriska.

Zároveň bolo potrebné sa vysporiadať s nešťastnou situáciou na pravej strane. Masopusta trápia neustále zdravotné problémy, Tomič bol uvoľnený do nórskeho Bodo/Glimtu a David Douděra bol prezentovaný, že kvôli vážnym rodinným problémom nebude pravidelne k dispozícii, najmä na európske výjazdy. Voľba padla na Kamerunčana Simiona Mičeza z belgického Beerschotu. Na poslednú chvíľu prišiel do Slavie aj čiernohorský útočník Vladimir Perišič. Dvadsaťročný snajper sa v minulej sezóne strelecky presadil v tamojšej druhej lige a za Slaviu bude zatiaľ hrať taktiež v druhej lige.