Slováci v meste 1000 ohňov so snahou prekvapiť giganta: Čaká nás Gelsenkirchen

4 minúty čítania

Slovenská futbalová reprezentácia je v osemfinále ME 2024. Škriniar, Hancko, Lobotka a spol. sa v nedeľu od 18:00 v Gelsenkirchene stretnú v súboji o postup medzi najlepšiu osmičku s favorizovaným Anglickom. Pri pohľade na výkony jednotlivých tímov na turnaji v Nemecku sa dá hovoriť o priam ideálnom žrebe pre našich chlapcov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Favorizované, no hrateľné Anglicko

Angličania, akokoľvek to môže znieť, patria medzi najviac sa trápiace tímy na prebiehajúcich majstrovstvách Európy. Tvrdohlavý kouč Gareth Southgate nedáva príležitosť dravým mladíkom ako Palmer, Gordon či Watkins, málo hrajú aj energickí futbalisti typu Gallaghera a Ezeho. Naopak, kouč Albionu experimentuje, pričom najmä jeho pokus s Trentom Alexanderom-Arnoldom v zálohe sa ukázal byť ako naozaj nepodarený.

K tomu pripočítajme odchod Phila Fodena späť do Británie kvôli rodinným záležitostiam. Nálada v tíme nášho protivníka naozaj nie je ideálna, čo by sme mohli využiť. Angličania vyhrali so Srbskom 1:0, remizovali s Dánskom 1:1 a následne si delili body aj po bezgólovom výsledku so Slovinskom. Kritika The Three Lions je obrovská a množstvo fanúšikov Anglicka je priam presvedčených o tom, že favorit v osemfinále proti Slovensku vypadne.

BODAJ BY TO TAK BOLO! Naši chlapci postúpili medzi TOP 16 tímov ME z tretieho miesta E skupiny a reálne im hrozili protivníci ako Francúzsko či Španielsko. Pri všetkej úcte k Bellinghamovi, Kaneovi, Sakovi a ďalším, Angličania sú momentálne spomedzi všetkých gigantov najhrateľnejší. Nehovoriac o tom, že proti tejto reprezentácie sme v priebehu uplynulých rokov odohrali viaceré kvalitné zápasy. Či už to bolo počas kvalifikácie na MS 2018 v Trnave, alebo na ME 2016 vo Francúzsku.

Slovenské dejisko osemfinále: Gelsenkirchen

Gelsenkirchen leží na západe Nemecka a disponuje prezývkou „Mesto 1000 ohňov“. Žije v ňom približne 257-tisíc ľudí a je domovom futbalového klubu Schalke 04. V Gelsenkirchene sídli najväčšia solárna eletktráreň v Nemecku a taktiež uhoľná elektráreň s najvyšším komínom v krajine, ktorý meria 302 metrov. Verme, že aj zverenci trénera Francesca Calzonu si pre nás v nedeľu pripravia priam elektrizujúce momenty.

Aj v tomto prípade platí, že v Gelsenkirchene to nie je iba o futbale. V tomto priemyselnom meste si môžete pozrieť atrakcie ako Alma-Park či ZOOM Erlebniswelt. Pre milovníkov umenia je k dispozícii Kunstmuseum. Výhodou je, že v meste nájdete viaceré typické malé podniky, kde na vás dýchne história. Čo ďalšie sa dá vidieť? Vyhľadajte si napríklad GelsenTrabPark, Halde Rheinelbe či Schloss Horst.

Ozaj, a aby sa nezabudlo: keď dostanete chuť na dobré pivo, zastavte sa napríklad v Heiners Biergarten, GE Bräu, Dom Gold alebo Bierhaus No 1. Na videu nižšie si môžete pozrieť ako anglickí fanúšikovia vo Veltins Arene kričali svoj ikonický pokrik. Zatiaľ im to nehovorte, ale football is not coming home.

VELTINS-ARENA (Gelsenkirchen)

Kapacita (pre EURO 2024): 49 471
Domovský štadión: Schalke 04
Otvorenie: 13. august 2001
Náklady: 191 miliónov eur
Tráva: Prírodná

Udialo sa na štadióne

  • MS 2006
  • MS 2010 v ľadovom hokeji (otvárací zápas medzi Nemecko ma USA)

Zápasy na EURO 2024

3 zápasy v skupinách, osemfinálový zápas

FAKTY/ZAUJÍMAVOSTI

– domáci fanúšikovia sa môžu vidieť na najväčšej štadiónovej video „kocke“ v Európe s plochou 305 štvorcových metrov (inštalovali ju v roku 2016).
– hráčsky tunel pripomína banícku históriu klubu Schalke. Pred vstupom na ihrisko musia prejsť hráči umelým uhoľným tunelom.
– štadión s nekomerčným názvom AufSchalke arena bol v minulosti pravidelným dejiskom biatlonovej exhibície World Team Challenge.