Chelsea je (opäť) atraktívna: Prečo je teraz ideálny čas zažiť Stamford Bridge naživo?

5 minút čítania

Chelsea je klub, ktorý nemusíte mať radi, ale je takmer nemožné ho ignorovať. The Blues pútajú pozornosť na ihrisku aj mimo neho. Londýnsky celok pred dvoma rokmi zmenil majiteľov, Rusa Romana Abramoviča nahradili Američania. V modrej časti britskej metropoly prebieha nová éra, ktorá je plná vzostupov, pádov a… neopakovateľnej šou. Pridáte sa k nám na jeden zo zápasov na Stamford Bridge?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Chelsea je len jedna

Chelsea je dodnes jediným londýnskym klubom, ktorý vyhral Ligu majstrov. Modrým sa to podarilo dvakrát, v rokoch 2012 a 2021. The Blues sa začali zaraďovať medzi špičku anglického aj európskeho futbalu v úvode tohto tisícročia, keď klub prevzal Rus Roman Abramovič. V Premier League bola po Arsenale, Manchestri United a Liverpoole nová futbalová veľmoc. Dnes je celok zo Stamford Bridge jedným z najpopulárnejších a najúspešnejších futbalových klubov na celom svete a nič na tom nemení ani fakt, že v roku 2022 Abramovič o klub prišiel a prevzali ho Američania.

Todd Boehly, Behdad Eghbali a ich spoločnosti začali futbal v Londýne robiť inak. Dlhodobé kontraky, početné podpisy mladých futbalistov a obrovské investície do prestavby kádra. Aj keď sa to nezdá, noví majitelia investovali do posíl na Stamford Bridge viac ako jednu miliardu libier. Uplynulé dve sezóny boli v modrej časti Londýna problematické, predovšetkým po športovej a organizačnej stránke. Príliš veľa zmien a neistota v klube prispeli k poklesu formy, nepopulárnym rozhodnutiam, odchodom trénerov a priemernému postaveniu v tabuľke.

Aj keď fanúšikovia Chelsea nemali v uplynulých mesiacoch veľa dôvodov na radosť, ich klub bol, je a zrejme aj stále bude pod drobnohľadom. Modrí proste lákajú, či už sa píše o ich posilách, zápasoch alebo vnútrkoklubovom dianí. Nadnesene vzaté, CFC je ako seriál, ktorý vás baví sledovať dlhodobo, pretože nikdy neviete, čo sa udeje.

(Konečne) progres a posun správnym smerom

V prebiehajúcom ročníku vedie Chelsea Talian Enzo Maresca, ktorý prišiel z Leicestru City a prevzal trénerskú taktovku po Argentínčanovi Mauriciovi Pochettinovi. Po siedmich kolách ročníka 2024/2025 to vyzerá, že na Stamford Bridge si veci konečne začali sadať. Momentálne Modrým patrí štvrtá priečka za trojicou Liverpool, Manchester City a Arsenal.

Aj keď Chelsea bola terčom posmeškov za to, že má 40 hráčov, momentálne sa ukazuje, že tím je vyvážený a má hĺbku. To sa v dlhej sezóne, v ktorej CFC štartuje aj v Európskej konferenčnej lige, môže zísť. Fantastického Colea Palmera dopĺňajú Jadon Sancho, Nicolas Jackson či Enzo Fernandez. K dispozícii sú aj mená ako Joao Felix, Pedro Neto, Christopher Nkunku, Moises Caicedo či Romeo Lavia.

Skúsenejší hráči skombinovaní s mladíkmi a hra založená na vysokom, neúnavnom napádaní. Áno, súčasná Chelsea ešte potrebuje čas a zohratie, ale po dvoch rokoch „temna“ je na mieste konštatovať, že sa The Blues pohli správnym smerom. Zaujímavé je, že výsledkové turbulencie a zmeny v klube sa prakticky nedotkli podpory. Zápasy na Stamford Bridge sú pravidelne vypredané, štadión je zaplnený a do modrej časti britskej metropoly prúdia fanúšikovia z celého sveta. Chelsea je značka a oprávnene z toho ťaží.

Poďte s nami na Fulham Broadway

Chelsea hráva svoje domáce zápasy v mestskej časti Fulham, pričom na štadión sa dostanete z centra mesta po vystúpení na zastávke Fulham Broadway. My sme navštvíili zápas The Blues v prvom kole tohto ročníka, keď Marescovi zverenci prehrali s Manchestrom City aj napriek nádejnému výkonu 0:2. Pred stretnutím máte množstvo možností, kde sa občerstviť alebo si dať pivo. Niektoré puby pri štadióne vás pustia dnu, len keď máte na sebe dres, šál alebo niečo iné spojené s Chelsea.

K dispozícii sú väčšinou rôzne druhy pív, nealko nápoje a rýchle jedlá ako pizza, cestoviny alebo burgre. Ich  príprava je jednoduchá, preto na ne nečakáte dlho a prevádzky môžu vybaviť čo najväčší počet fanúšikov. Pol litra piva v blízkom okolí Stamford Bridge stojí približne 7-10 libier, hlavné jedlo si dáte niekde v intervale 15-20 libier. Možno paradoxne, ale priamo na štadióne sa viete napiť a najesť o kúsok lacnejšie. Kto by mal záujem, môže si jedlo a pitie zaobstarať v potravinách priamo v stanici Fulham Broadway, čo môže byť pre návštevníkov ekonomicky rozumná alternatíva.

Nevšedné zážitky v Londýne: Čo absolvovať počas návštevy

Premier League?

 

Pred štadiónom si môžete v stánkoch kúpiť šály, či už zamerané na aktuálny zápas alebo na hráčov, výber je naozaj obrovský. Priamo na Stamford Bridge je hlavný megastore, ktorý má okrem prízemia aj prvé poschodie, kde si na svoje prídu aj tí najnáročnejší. Zážitkom je už len to, že ste dnu. Okolie je zaplnené už vyše hodinu pred zápasom, aj keď sa tvoria rady, všetko ide rýchlo a nestrácate čas. Chelsea vie ako robiť futbal, či už je na ihrisku úspešná alebo nie.

Limitáciou je kapacita Stamford Bridge, ktorý patrí medzi staršie (i keď tradičné) stánky, kam sa zmestí približne 41-tisíc priaznivcov. Nečudo, že silnejú hlasy, že by mohlo prísť k výstavbe nového štadióna, prípadne k rozšíreniu kapacity. Zažiť zápas Chelsea na vlastnej koži je obrovský zážitok, ktorý vo vás bude rezonovať celý život. Kompletnú ponuku na The Blues nájdete na tomto odkaze. Vzhľadom na to, čo všetko sa v klube na Fulham Broadway deje je isté, že nudiť sa rozhodne nebudete.