CALCIO STORICO: Brutálna odnož talianskeho futbalu, ktorá ľudí baví dodnes

4 minúty čítania

Futbalisti sú častokrát označovaní za športovcov, ktorí nie sú takí tvrdí a odolní ako ich kolegovia z iných odvetví. To ale rozhodne neplatí o hráčoch calcio storico, ranej formy futbalu, ktorá je preslávená predovšetkým v Taliansku, a ktorá, možno na prekvapenie mnohých, prebieha aj v súčasnosti.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Futbal, ktorý hrali aj pápeži

Calcio Storico Fiorentino (známe aj ako calcio in livrea alebo calcio in costume) je raná forma futbalu, ktorá vznikla počas stredoveku v Taliansku. Predpokladá sa, že tento šport sa začal hrať na námestí Santa Croce vo Florencii. Tam sa stal známy ako giuoco del calcio fiorentino ( doslova„florentská kopaná“) alebo jednoducho calcio, čo je v súčasnosti aj názov pre asociačný futbal v talianskom jazyku. Táto hra sa začala ako oživenie rímskeho športu menom harpastum.

Calcio bolo totiž vyhradené pre bohatých aristokratov, ktorí ho hrávali každý večer od Troch kráľov do Veľkého pôstu. Dokonca aj pápeži ako Klement VII, Lev XI a Urban VIII hrali vo Vatikáne tento šport. Násilie bolo povolené, cieľom bolo dať súperovi gól akýmkoľvek spôsobom. V roku 1490 sa na rieke Arno dokonca zorganizoval zápas, ktorý sa hral na zamrznutej vode.

Calcio Storico (zdroj: visititaly.eu)

Vznešený zápas 

17. februára 1530 mesto Florencia usporiadalo zápas, a to na vzdor cisárskym vojskám, ktoré poslal Karol V., pričom mesto bolo vtedy v obkľúčení. Takzvaný „Vznešený zápas“ sa hral na námestí Piazza Santa Croce a zúčastnili sa na ňom len významní vojaci, páni, šľachtici a kniežatá. Verziu pravidiel hry prvýkrát zaznamenal Giovanni de‘ Bardi koncom 16. storočia. Dovtedy neexistujú jasné zmienky o tom, čo bolo dovolené a čo naopak nie.

Každá štvrť mesta má svoj tím

Začiatkom 17. storočia záujem o calcio upadol. V roku 1930 sa však v Talianskom kráľovstve za vlády Benita Mussoliniho reorganizovalo ako hra a nanovo si hľadalo svojich priaznivcov. Vo veľkom calcio hrali amatéri na uliciach a námestiach s použitím ručne vyrobených lôpt z látky alebo zvieracej kože. Dnes sa každoročne počas júna hrajú tri zápasy na námestí Santa Croce vo Florencii.

Každú štvrť mesta reprezentuje 1 mužstvo: 

Santa Croce / Azzurri (Modrí)
Santa Maria Novella / Rossi (červení)
Santo Spirito / Bianchi (bieli)
San Giovanni / Verdi (zelení)

Po dvoch úvodných zápasoch sa dvaja celkoví víťazi stretnú vo finále, ktoré sa uskutoční 24. júna, na sviatok svätého Jána, patróna Florencie. Už desaťročia sa tento brutálny zápas končí ťažkými zraneniami vrátane úmrtí. V prvých desaťročiach sa stávalo, že na podporu stávkovania a dosiahnutia víťaza sa do ringu privádzali býky. V nádeji, že sa tým zvýši zmätok a podnieti snaha o víťazstvo.

Moderná verzia calcia sa príliš nezmenila oproti svojim historickým koreňom, ktoré povoľujú taktiky ako údery hlavou, údery päsťou, údery lakťom a škrtenie. Kvôli častým smrteľným zraneniam sú však v súčasnosti zakázané údery „prísavkou“ a kopy do hlavy. Taktiež je zakázané, aby na jedného súpera útočilo viac ako jeden hráč. Akékoľvek porušenie pravidiel vedie k vylúčeniu z hry.

Rušenie turnajov kvôli násilnostiam

Najúspešnejším tímom od roku 1979 je Santa Croce / Azzurri (Modrí) s viac ako 20 víťazstvami. Turnaje boli niekoľkokrát zrušené kvôli násilnostiam alebo nečistej hre. Tieto incidenty viedli k zásadným zmenám pravidiel, ako napríklad k tomu, aby sa hráči narodili vo Florencii (alebo tu mali trvalý pobyt aspoň desať rokov) a aby boli vylúčení hráči, ktorí boli odsúdení za trestné činy.

Calcio storico Fiorentino (zdroj: REUTERS)

Ročník 2024 opäť priniesol poriadne vzrušujúce predstavenie, pri ktorom nechýbali tvrdá hra za hranicou a početné zranenia. Finálový zápas sa tento rok nehral podľa tradície 24. júna, na sviatok patróna mesta svätého Jána, ale skôr. Bolo to to preto, aby sa podujatie nekrylo s koncom možných komunálnych volieb, ktoré boli naplánované na sobotu 22. a nedeľu 23. júna.