Brighton doma „upiekol“ Spurs: Potvrdil, že futbal na juhu Anglicka je jedinečný

4 minúty čítania

Mnohí z vás s nami zažili na vlastnej koži zápasy anglickej Premier League v Londýne, Manchestri či Liverpoole. Čo ale taký Brighton? Miesto na južnom pobreží Veľkej Británie v sebe skrýva futbalový zážitok, o ktorom budete mať chuť povedať všetkým. Osobitú atmosféru Amex Stadium v úvode októbra okúsil nielen Tottenham Hotspur, ale aj my.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Nikdy sa netreba vzdávať

Brighton prvý polčas zápasu s Tottenhamom Hotspur absolútne nezachytil. Domáci The Seagulls sa nedokázali dostať dopredu, mali problém s rozohrávkou a Spurs na ihrisku dominovali. Odmenou im boli presné zásahy Brennana Johnsona a Jamesa Maddisona. Do prestávky mohol byť gólový rozdiel aj vyšší, ale napokon Kohúti vyhrávali „len“ 2:0. Čo sa dialo v druhej časti hry sa slovami vysvetľuje ťažko. BAFC hrali ako vymenení, v priebehu 48. až 66. minúty skórovali trikrát, keď sa presadili Minteh, Rutter a Welbeck.

Viac ako 31,4 tisíca divákov sledovalo dokonalú „otočku“. Čajky Kohútov ošklbali o perie a aj o tri body. Brighton & Hove Albion dokázal, že sa nikdy netreba vzdávať. Hráči po zápase priznali, že si cez polčas povedali, že nemajú dôvod riešiť taktické veci, ale treba skrátka bojovať a dať do toho všetko. Vyplatilo sa a uspeli. Amex Stadium bol vo vytržení, chvíľami nebolo počuť vlastného slova a prítomné boli aj zimomriavky.

Brighton je iné Anglicko

Fanúšikovia na juhu Anglicka sú energickí, oduševnení a i keď sú na štadióne aj turisti, je ich menej ako na iných anglických štadiónoch. To má za následok, že si užijete naozaj nekompromisnú britskú futbalovú atmosféru. A ak majú domáci pocit, že málo fandíte, začnú sa vás pýtať, či náhodou tajne nepodporujete súpera. Ľudia sú prirodzení a otvorení, pričom na 90 minút je ich jediným cieľom to, aby The Seagulls uspeli. Brighton je iné Anglicko ako Londýn, Manchester či Liverpool. Mesto leží na južnom pobreží, kde je nádherná príroda, pláže a voda. Počasie tam vie byť poriadne sychravé a veterné, ale slnečných a priam dovolenkových dní je tu viac, ako by ste čakali. V lete sa tam dá bez problémov kúpať aj opaľovať.

Chelsea je (opäť) atraktívna: Prečo je teraz ideálny čas zažiť Stamford Bridge naživo?

 

Klub získava svetové rozmery

Vedenie BAHFC robí dlhodobo kvalitnú prácu. Politika je nastavená jasne: prvotriedny skauting, získavanie mladých hráčov z rôznych kútov sveta, následne hosťovanie alebo priestor v prvom tíme, potom predaj za násobne vyššiu čiastku ako nákup. Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko, stačí spomenúť mená ako Caicedo, Mac Allister, Bissouma či Cucurella. Brighton na to ide naozaj šikovne, ukázať si to môžeme na útočníkovi menom Kaoru Mitoma.

Japonský reprezentant je jednou z hlavných hviezd The Seagulls. Proti Tottenhamu prihral na dva presné zásahy a skórovať mohol aj sám. Jeho význam pre klub ale nie je iba športový. Na zápase ste mohli vidieť množstvo fanúšikov z Ázie, pričom Albion bol pred sezónou na turné v Japonsku, kde propagoval svoju značku a získaval nových fanúšikov či sponzorov. Futbal je v Ázii obrovským boomom a cez Mitomu Brighton naberá globálne rozmery a získava miesto na tomto obrovskom trhu. Podobné scenáre sme mohli vidieť pred vyše dekádou v Manchestri United, kde hral Juhokórejčan Park Ji-Sung či momentálne v Tottenhame Hotspur, kde je jednou z TOP hviezd ďalší Juhokórejrčan Heung-Min Son.

Moderné trendy a obrovská atraktivita

Klub má krásny moderný štadión, Amex Stadium, celým názvom American Express Stadium, pre takmer 32-tisíc priaznivcov. Americký vplyv v Brightone je prítomný aj v aspektoch ako platenie. Hotovosť tam nepotrebujete, ešte aj vstupenky na turnikete ukazuje pomocou technológie NFC. Pred Amex Stadium si môžete dať fish & chips (cca 10 libier) alebo pivo (cca 5-7 libier). Fanúšikov dostáva do varu DJ, ktorý má vlastný pult a robí náladu už vyše hodinu pred úvodným výkopom.

Nechýba veľký fan shop, ktorý okrem dresov, šálov, mikín, tričiek či suvenírov ponúka aj automat, v ktorom si môžete personalizovať kľúčenky, odznaky či nálepky. Ľudia v Brightone futbal milujú, čo je cítiť na každom kroku. Vzhľadom na to, že tento celok zo Sussexu baví svojím futbalom celú Premier League, BAFC naberá na atraktivite aj medzi turistami. Táto destinácia je čoraz väčším lákadlom a očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcom období. Športový zážitok je tu osobitý, no mesto a okolie ponúkajú ďaleko viac. O tom si povieme v osobitnom blogu nabudúce.